ΚΟΣΜΟΣ

«Ιστορικό μνημείο» το πατρικό του Στιβ Τζομπς

«Ιστορικό μνημείο» το πατρικό του Στιβ Τζομπς

Το πατρικό σπίτι του Στιβ Τζομπς είναι πιθανό να ανακηρυχθεί προστατευόμενος ιστορικός χώρος.

Το παλιό σπίτι που βρίσκεται στην οδό Κριστ Ντράιβ και χτίστηκε το 1952, είναι επίκεντρο των συζητήσεων στην Επιτροπή Ιστορίας της πόλης Λος Άλτος, η οποία μάλλον θα το ανακηρύξει ιστορικό μνημείο.

Πρόκειται για την πρώτη κατοικία του Στιβ Τζομπς, στην οποία ο ίδιος και ο συνεργάτης του Στιβ Βόζνιακ κατασκεύασαν τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή Apple 1, ενώ ήταν ακόμη φοιτητές. Η οικία απασχολεί αυτές τις συζητήσεις καθώς έχει να κάνει με τον «χαρακτήρα του κτιρίου ως χώρο καινοτομίας».

Ο Τζομπς, γεννημένος στις 24 Φεβρουαρίου του 1955, δόθηκε νωρίς για υιοθεσία από τους νεαρούς ανύπαντρους βιολογικούς γονείς του. Η θετή του οικογένεια, του Πολ και της Κλάρα Τζομπς, ήταν εκείνη που του εμφύσησαν την αγάπη για τη μηχανολογία.

Με τον Βόζνιακ συναντήθηκαν στο πανεπιστήμιο όπου ήταν συμφοιτητές και συνεργάζονταν στην εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών «Atari». Το 1976, οι φίλοι κια συνιδρυτές της Apple κατάφεραν να πουλήσουν σε ένα τοπικό κατάστημα με ηλεκτρονικά, 50 υπολογιστές που είχαν φτιάξει με τον όνομα «Apple I». Το πρώτο τους ηλεκτρονικό μοντέλο αλλά και η εταιρεία τους πήραν το όνομα του μήλου, το οποίο ήταν το αγαπημένο φρούτο του Τζομπς και συμβόλιζε και την επιστήμη, αφού υποτίθεται ότι οδήγησε τον Ισαάκ Νεύτωνα να διατυπώσει το νόμο της βαρύτητας.

Το «Apple II»παρουσιάστηκε σε έκθεση της Καλιφόρνια το 1977 και έγινε ο πρώτος μαζικά επιτυχημένος «προσωπικός» υπολογιστής, ενώ λίγο αργότερα ιδρύθηκε και η «Apple Computer».