ΚΟΣΜΟΣ

«Πυρά» Καρζάι κατά ΝΑΤΟ

«Πυρά» Καρζάι κατά ΝΑΤΟ

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι επέκρινε τους συμμάχους του στο NATO σήμερα για μια αεροπορική επιδρομή στο ανατολικό τμήμα της χώρας η οποία επισήμανε ότι είχε αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά.


Το αεροπορικό πλήγμα την Παρασκευή έγινε ύστερα από μια επίθεση με τη ρίψη όλμου σε μια κοινή βάση των αφγανικών και των νατοϊκών δυνάμεων λίγο έξω από την πόλη Τζαλαλαμπάντ, σύμφωνα με αξιωματικούς της δύναμης του NATO και τοπικούς αξιωματούχους.


Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων αποτελούν μόνιμη αιτία προστριβών στη σχέση του Καρζάι με τους διεθνείς υποστηρικτές του και συνεχίζονται καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να οριστικοποιήσει μια κρίσιμης σημασίας συμφωνία με την Καμπούλ για την ασφάλεια μετά την αποχώρηση της πλειονότητας των ξένων μάχιμων δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 2014.


«Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε έντονα την αεροπορική επιδρομή του NATO στην οποία είπε ότι πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους τρεις μαθητές ηλικίας 10, 14 και 16 ετών, σκοτώθηκαν στην ανατολική επαρχία Νανγκαρχάρ το βράδυ της Παρασκευής», ανέφερε ανακοίνωση της αφγανικής προεδρίας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι τρεις μαθητές ήταν αδέλφια.


Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) του Αφγανιστάν, η οποία τελεί υπό την διοίκηση του NATO, αρχικά διέψευσε ότι η επίθεση είχε στόχο άμαχους, ωστόσο αργότερα άρχισε έρευνα για το περιστατικό. «Η ISAF αντιμετωπίζει με σοβαρότητα όλες τις καταγγελίες για απώλειες μεταξύ των αμάχων και συνεργάζεται με τους Αφγανούς εταίρους μας ώστε να εξακριβωθούν οι λεπτομέρειες», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του NATO χθες.
Οι απώλειες μεταξύ των αμάχων αυξάνονται στον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Αφγανιστάν.


Η επιδρομή της Παρασκευής σημειώθηκε πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από την έναρξη μιας παρόμοιας έρευνας μετά το πλήγμα ενός μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους εναντίον ενός φορτηγού, που είχε αποτέλεσμα οκτώ γυναίκες και παιδιά να χάσουν τη ζωή τους. Στόχος ήταν στελέχη της αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Αρχικά το NATO είχε αναφέρει ότι σκότωσε οκτώ «μέλη των εχθρικών δυνάμεων», αλλά άρχισε έρευνα όταν του διαβιβάστηκαν φωτογραφίες των νεκρών αμάχων. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται.