ΚΟΣΜΟΣ

Στο Διεθνές Δικαστήριο θα προσφύγει ο Ισημερινός για την υπόθεση Ασάνζ

Στο Διεθνές Δικαστήριο θα προσφύγει ο Ισημερινός για την υπόθεση Ασάνζ

Η κυβέρνηση του Ισημερινού εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να βοηθήσει τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, να «διαφύγει» των βρετανικών αρχών, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα El Telegrafo.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρικάρντο Πατίνο, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση του Ισημερινού εξετάζει την προοπτική να προσπαθήσει να πείσει τη βρετανική κυβέρνηση να επιτρέψει στον Ασάνζ να φύγει από τη Βρετανία, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο οπότε και έχει βρει «καταφύγιο» στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Βρετανοί αξιωματούχοι σκοπεύουν να συλλάβουν τον Ασάνζ από τη στιγμή που δεν θα έχει πλέον διπλωματικό άσυλο, προκειμένου να εκδώσουν τον 42χρονο στη Σουηδία, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για σεξουαλικά εγκλήματα.

Ο Ασάνζ, ο οποίος δημοσίευσε στο Διαδίκτυο εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά και διπλωματικά έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2010, έχει εκφράσει τις ανησυχίες του πως εφόσον εκδοθεί στη Σουηδία, οι αμερικανικές αρχές θα απαιτήσουν τη μεταφορά του στις ΗΠΑ προκειμένου να δικαστεί.