ΚΟΣΜΟΣ

Ο Φιλέλληνας Βίλφριντ Μαρτένς

Ο Φιλέλληνας Βίλφριντ Μαρτένς

Υπήρξε από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ελλάδας και στενός φίλος του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

O Βίλφριντ Μαρτένς γεννήθηκε στην Ανατολική Φλαμανδία το 1936.
Σπούδασε νομική και συνέχισε με διεθνείς πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Ο Μαρτένς διετέλεσε Πρωθυπουργός του Βελγίου σε εννέα κυβερνήσεις συνασπισμού: από τον Απρίλιο του 1979 εώς το Απρίλιο του 1981 και από το Δεκέμβριο του 1981 μέχρι το Μάρτιο του 1992.
Τη δεκαετία του ΄80 κλήθηκε να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που έπληξε το Βέλγιο.
Το 1976 υπήρξε συνιδρυτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το 2008 επανεμφανίστηκε στη βελγική πολιτική σκηνή για να συνδράμει τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο που ταλάνιζε τη χώρα από το 2007 μέχρι 2011.
Ο Βίλφριντ Μαρτένς τασσόταν σθεναρά υπέρ ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα από από την οικονομικο-νομισματική και συνταγματική διαμόρφωση.
Υπήρξε σταθερός φίλος της Ελλάδας και συνεπής στις αρχές της μετριοπάθειας στην πολιτική.
Το 2010, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο «Ινστιτούτο Καραμανλής», ο Βίλφριντ Μαρτένς καλούσε τους νέους Έλληνες να μη γυρίζουν την πλάτη στην Ε.Ε. και τόνιζε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι αδιαχώριστες.
«Η Ελλάδα έχασε έναν πραγματικό φίλο και η Ευρώπη έναν ηγέτη που συνδύαζε το ρεαλισμό με το όραμα. Οι Έλληνες θα ευγνωμονούμε τον Φιλέλληνα Μαρτένς για τη συμπαράστασή του και θα τιμούμε τη μνήμη του», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς για την απώλεια του προέδρου του ΕΛΚ.