ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικά ΜΜΕ: O Επίσκοπος του Λίμπουργκ και τα εκατομμύρια..

Γερμανικά ΜΜΕ: O Επίσκοπος του Λίμπουργκ και τα εκατομμύρια..

Το θέμα που κυριαρχεί σήμερα στο γερμανικό τύπο είναι το οικονομικό σκάνδαλο με τον Επίσκοπο του Λίμπουργκ Φραντς-Πέτερ Τέμπαρτζ-φαν Ελστ.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει: «Τα ατοπήματα του Τέμπαρτς ξεκινούν από τα χονδροειδή ψέματα απέναντι στους στενούς του συνεργάτες μέχρι αλαζονεία απέναντι σε τρίτους και κατάχρηση της εκκλησιαστική περιουσίας – έτσι το βλέπει τουλάχιστον η εισαγγελία του Αμβούργου. Είναι τόσο σοβαρή η υπόθεση ώστε θα μπορούσε να θιγεί ακόμα και η αξιοπιστία του Πάπα σε περίπτωση που του παρείχε κάλυψη».

H Welt του Βερολίνου σημειώνει: «Δεν είναι κατακριτέο ότι η Εκκλησία θέλει ακόμα και αρχιτεκτονικά να τιμήσει το μεγαλείο του Θεού. Δεν μπορεί όμως να υπερβάλλει με τη χλιδή. Η Καθολική Εκκλησία τα προηγούμενα χρόνια έχασε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της. Απογοήτευσε πολλούς καθολικούς, οι οποίοι πιστεύουν ολόψυχα ότι η Καθολική Εκκλησία μπορεί να υπάρξει σε ένα μοντέρνο κόσμο και να χαίρει εκτιμήσεως».

Τέλος, για το ίδιο θέμα η Weser Kurier γράφει: «Ποιος θα τον πάρει σοβαρά ως εκπρόσωπο ενός θεσμού που υπάρχει εδώ και 2.000 χρόνια και ο οποίος βλέπει τον εαυτό του στο πλευρό των φτωχών και των μη προνομιούχων, όπως έδειξε πρόσφατα ο Πάπας Φραγκίσκος στην Λαμπεντούζα. Πολυτελείς κατοικίες και πτήσεις στην πρώτη θέση δεν ταιριάζουν. Ο Φραντς-Πέτερ Τέμπαρτς-φαν Ελστ δεν έχει προφανώς καταλάβει τι σημαίνει να είσαι καλός επίσκοπος. Για αυτόν μόνο μια λύση υπάρχει τώρα: μια γενναία αποχώρηση».