ΚΟΣΜΟΣ

Δε θα κληθεί ως μάρτυρας στις υποθέσεις διαφθοράς ο Ραχόι

Δε θα κληθεί ως μάρτυρας στις υποθέσεις διαφθοράς ο Ραχόι

Ο Ισπανός δικαστής που έχει αναλάβει να ερευνήσει το σκάνδαλο διαφθοράς στους κόλπους του Λαϊκού Κόμματος (PP) έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να κληθεί ως μάρτυρας ο πρωθυπουργός και ηγέτης του κόμματος Μαριάνο Ραχόι.

Ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ αναφέρει στην απόφασή του ότι "δεν υπάρχει λόγος" να καταθέσουν ως μάρτυρες πολλά από τα πρόσωπα —μεταξύ των οποίων και ο Ραχόι— τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί στην υπόθεση. "Συμφωνώντας με τη θέση της εισαγγελίας, ο δικαστής Ρουθ αντιτίθεται στην κατάθεση (του Ραχόι) όπως και άλλων ηγετικών ή πρώην ηγετικών στελεχών του κόμματος", εξήγησε μια δικαστική πηγή.

Το όνομα του Ραχόι αναφέρθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για τα "μαύρα ταμεία" του PP, τους κρυφούς λογαριασμούς που διατηρούσε ο ταμίας του κόμματος (1990-2009) και πρώην στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Λουίς Μπάρθενας.

Στις αρχές Αυγούστου ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί και διαβεβαίωσε ότι είναι "έντιμος και ευσυνείδητος άνθρωπος", παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι έκανε λάθος που εμπιστεύτηκε των Μπάρθενας.

Το σκάνδαλο αυτό ήρθε στο φως τον περασμένο Ιανουάριο, όταν δημοσιεύτηκαν στον Τύπο έγγραφα που αποκάλυπταν έναν "κρυφό" λογαριασμό που διατηρούσε το κόμμα. Το όνομα του Ραχόι αναφέρθηκε στην υπόθεση για πρώτη φορά στις 31 Ιανουαρίου στην εφημερίδα Ελ Παΐς η οποία δημοσίευσε τις περιβόητες "σημειώσεις του Μπάρθενας". Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα ο ηγέτης του κόμματος και νυν πρωθυπουργός λάμβανε ετησίως, από το 1997 μέχρι το 2008 το ποσό των 25.200 ευρώ που προερχόταν από "δωρεές ιδιωτών επιχειρηματιών". Η εφημερίδα Ελ Μούντο υπολόγισε ότι μέσα σε μια εικοσαετία ο πρώην ταμίας έδωσε στον Ραχόι συνολικά 343.700 ευρώ.

Στις 27 Ιουνίου ο Μπάρθενας κρίθηκε προφυλακιστέος για φορολογική απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στο πλαίσιο ενός άλλου σκανδάλου διαφθοράς, της "υπόθεσης Γκιρτέλ" που ταλανίζει το Λαϊκό Κόμμα από το 2009.