ΚΟΣΜΟΣ

Άσκηση για πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία

Άσκηση για πυρηνική καταστροφή στην Ιαπωνία

Για πρώτη φορά μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα, η Ιαπωνία διεξήγε διήμερη άσκηση ασφαλείας την Παρασκευή και το Σάββατο, με σενάριο τις καταστροφικές συνέπειες ενός σεισμού εντάσεως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το "πάθημα έγινε μάθημα" στη χώρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ο Σίνζο Άμπε- ο οποίος έχει κατακριθεί σφοδρά για την στάση του απέναντι στο κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό- συμμετείχε επίσης στην άσκηση, κηρύσσοντας κατά τη δεύτερη ημέρα, βάσει του σεναρίου, κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το σενάριο προέβλεπε την κατάρρευση του συστήματος ψύξης σε πυρηνικό αντιδραστήρα και τη διαρροή ραδιενεργού υλικού. Η εξομοίωση περιελάμβανε την κυβερνητική συνέντευξη Τύπου, διαδικασίες εκκένωσης πολιτών και πρωτόκολλα πυρηνικής απολύμανσης.

Η άσκηση έλαβε χώρα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Σενταί, στη νότια επαρχία Καγκοσίμα, καθώς και στην πρωθυπουργική κατοικία στο Τόκιο και- σύμφωνα με τα Ιαπωνικά ΜΜΕ-συμμετείχαν περίπου 3.300 άτομα.

Τα πυρηνικά ατυχήματα στον σταθμό Φουκουσίμα 1 την άνοιξη του 2011, προέκυψαν ως ακολουθία του γεγονότος του μεγάλου σεισμού της 11ης Μαρτίου, μεγέθους 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και του τσουνάμι που τον ακολούθησε.