Τρόμος στην Ιαπωνία

Στην Ιαπωνία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς ο πυρηνικός «εφιάλτης» δεν έχει τέλος...

Στην Ιαπωνία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα καθώς ο πυρηνικός «εφιάλτης» δεν έχει τέλος. H αιφνίδια αύξηση των επιπέδων της ραδιενέργειας στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα ανάγκασε προσωρινά τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις εργασίες τους . Είχαν προηγηθεί πυρκαγιές στους αντιδραστήρες 3 και 4 του πυρηνικού εργοστασίου που βρίσκεται 220 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Ανακοινώθηκε επίσης ότι η θερμοκρασία σταθεροποιήθηκε και η πίεση μειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο. 2 του σταθμού.

Νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να ψυχθεί το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, στη δεξαμενή του οποίου ξέσπασε φωτιά χθες και σήμερα. Οι εξαιρετικά ραδιενεργές ράβδοι του αναλωθέντος καυσίμου βρίσκονται πλέον έξω από το νερό και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για πρόκληση μεγάλης καταστροφής.

Εν τω μεταξύ, πλέον έχει πέσει η νύκτα και είναι αδύνατη οποιαδήποτε εναέρια επιχείρηση. Οι τεχνικοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν επίγεια μέσα για να διοχετεύσουν νερό στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα. Οι μετρήσεις που οδήγησαν αρχικά στην απομάκρυνση του προσωπικού αποδείχθηκαν εσφαλμένες.

Παράλληλα, 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή σε απόσταση 20 χλμ. γύρω από το εργοστάσιο


Από την πλευρά της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε: "Οι ιαπωνικές αρχές μάς ενημέρωσαν πως εντοπίστηκε φωτιά στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο 4 στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταΐτσι στις 20:45' GMT ... Στις 21:15' της ίδιας ημέρας η φωτιά δεν ήταν πλέον ορατή". Φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στον ίδιο αντιδραστήρα διήρκεσε δύο ώρες πριν επιβεβαιωθεί η κατάσβεσή της, επισημαίνει η ΙΑΕΑ.


Επίσης η υπηρεσία ανακοίνωσε πως η εταιρία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει γεννήτρια ντίζελ για την παροχή νερού στον αντιδραστήρα Νο5, όπου παρατηρήθηκε χθες μείωση του επιπέδου, αν και το νερό παραμένει πάνω από τα καύσιμα.


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας ανέφερε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας πέφτουν από τα 1.000 μικροσίβερτ στα 600 -800, τα οποία επίσης θεωρούνται ότι είναι σε επίπεδα πάνω από το φυσιολογικό.

 

 

Το πρωί ακόμα μία ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή ανατολικά του Τόκιο και τα κτίρια σείστηκαν για αρκετή ώρα. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στ' ανοικτά της περιοχής Σίμπα, ανατολικά της πρωτεύουσας και το βάθος του ήταν μόνο 10 χλμ., μετέδωσε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Προειδοποίηση για τσουνάμι δεν εκδόθηκε.


Την "βαθιά του ανησυχία" εξέφρασε σήμερα σε μια σπάνια τηλεοπτική του εμφάνισή ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ακιχίτο σχετικά με τις εξελίξεις στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων από τον σεισμό των 9 Ρίχτερ και κάλεσε το λαό να μη χάσει την ελπίδα του.


Επιπλέον σήμερα η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι θα στείλει μέρος από τα αποθέματα που διαθέτει σε βόριο, στην Ιαπωνία, συναινώντας στο αίτημα βοηθείας που της απηύθυνε το Τόκιο.


Επίσης σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της χώρας, η Ιαπωνία είναι έτοιμη να ζητήσει τη συνεργασία του αμερικανικού στρατού για να αποτρέψει μια πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. "Η συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό μπορεί να είναι χρήσιμη" στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα όπου σημειώνονται αλυσιδωτά πυρηνικά συμβάντα, είπε ο Γιουκίο Εντάνο, τονίζοντας ότι το Τόκιο "ετοιμάζεται" να ζητήσει τη συνεργασία αυτή.

Ο αριθμός των θυμάτων στην Ιαπωνία από το σεισμό των 9 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ανέρχεται σε τουλάχιστον 3.771 ανθρώπους ωστόσο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις 10.000.


Σημειώνεται ότι αγνοείται η τύχη περίπου 8.000 κατοίκων της πόλης Οτσούτσι στα βορειοανατολικά της Ιαπωνίας. Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, και η κυβέρνηση έχει αναπτύξει 100.000 στρατιώτες προκειμένου να συνδράμουν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εμποδίζει το χιόνι το πυκνό χιόνι που κάλυψε σήμερα τις περιοχές που έχουν πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι.

 


Σήμερα ο δήμαρχος της Κοριγιάμα απηύθυνε έκκληση για βοήθεια προκειμένου να παρασχεθούν είδη πρώτης ανάγκης στους χιλιάδες κατοίκους της Φουκουγιάμα που έχουν καταφύγει στην κωμόπολη που βρίσκεται μόλις 50χλμ δυτικά του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.
 

 

Διαβάστε επίσης: 

Αντιμέτωποι και με το χιόνι στην Ιαπωνία