ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδια έφεραν τη ματαίωση της κηδείας πρώην αξιωματικού των Ναζί

Επεισόδια έφεραν τη ματαίωση της κηδείας πρώην αξιωματικού των Ναζί

Μετά από μεγάλη ένταση ματαιώθηκε η κηδεία του πρώην αξιωματικού των «Ες Ες» Έριχ Πρίμπκε ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή στην Ρώμη.

Χθες το απόγευμα, η σορός είχε μεταφερθεί σε εκκλησία των υπερσυντηρητικών λεφεβριανών κληρικών, στο χωριό Αλμπάνο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη.

Κατά την άφιξη του φέρετρου, πολλοί κάτοικοι του Αλμπάνο φώναξαν «ντροπή» (vergogna) και άρχισαν να τραγουδούν το γνωστό Bella ciao, τραγούδι σύμβολο της αντίστασης στον ναζιφασισμό.

620x4wp4D0

Η κηδεία ξεκίνησε αλλά διεκόπη πριν την ολοκλήρωσή της, διότι ο δικηγόρος του πρώην ναζί αξιωματικού ( ο οποίος συντόνισε την εκτέλεση τριακοσίων τριάντα πέντε αμάχων ιταλών, τον Μάρτιο του 1944) ζήτησε να μπορέσουν να παραστούν και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, κάτι που δεν προβλεπόταν στην ειδική άδεια που είχε χορηγήσει ο νομάρχης και η οποία επέτρεπε την είσοδο στον ναό μόνον σε στενούς συγγενείς.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Πρίμπκε, ανακοίνωσε, αργά το βράδυ, ότι δεν θα ασχοληθεί, πλέον, με την ταφή του πρώην πελάτη του και- σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- την υπόθεση θα πρέπει να χειριστεί απευθείας, τώρα η κυβέρνηση της Ρώμης.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Αλμπανο είχε ανακοινώσει ότι μετά την κηδεία η σορός του Πρίμπκε επρόκειτο να μεταφερθεί σε ένα από τα νεκροταφεία της ιταλικής πρωτεύουσας για να αποτεφρωθεί.

Πριν από λίγο το φέρετρο μεταφέρθηκε με νεκροφόρα εκτός του θρησκευτικού συγκροτήματος προς άγνωστο προορισμό. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει το συγκεντρωμένο πλήθος που βρισκόταν γύρω από την εκκλησία. Νωρίτερα μέλη ακροδεξιών οργανώσεων προσπάθησαν να εισέλθουν στο εκκλησιαστικό συγκρότημα.

Προκλήθηκε ένταση με τους κατοίκους του Αλμπάνο οι οποίοι επεχείρησαν να απομακρύνουν τους νεοφασίστες. Η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε το ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων.