Χιλή: Διαδήλωση στο Σαντιάγκο με αίτημα τη δωρεάν παιδεία

Χιλή: Διαδήλωση στο Σαντιάγκο με αίτημα τη δωρεάν παιδεία

Δεκάδες χιλιάδες μαθητών, φοιτητών και καθηγητών συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στο Σαντιάγο της Χιλής για να απαιτήσουν δωρεάν δημόσια εκπαίδευση, ένα μήνα πριν από την ημέρα των προεδρικών εκλογών στη χώρα.

Η εκδήλωση αυτή, η έκτη παρόμοια κατά σειρά από την αρχή του έτους, συγκέντρωσε 18.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία και 50.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της. Οι διαδηλωτές απαίτησαν τη μεταρρύθμιση του ακριβού και αναποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος που σε μεγάλο βαθμό έχει ιδιωτικοποιηθεί .

Από το 2011 οι φοιτητές της Χιλής έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν εκατό εκδηλώσεις καλώντας την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Πινιέρα να προχωρήσει σε μια ποιοτική δημόσια εκπαίδευση.

Έχουν καταφέρει να επιβάλουν αυτό το θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 17 Νοεμβρίου, όπου η πρώην πρόεδρος Μισέλ Μπασελέ προβάλλεται ως φαβορί.

Η δωρεάν εκπαίδευση είναι μέρος του εκλογικού προγράμματος της πρώην προέδρου η οποία προτείνει, αν εκλεγεί, να ξεκινήσει μια μεταρρύθμιση και την καθιέρωση του ελεύθερου πανεπιστημίου εντός έξι ετών.

Πάντως ούτε αυτή τη φορά η φοιτητική κινητοποίηση κινήθηκε ομαλά καθώς προς το τέλος της, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αστυνομικών και των διαδηλωτών οι οποίοι έστησαν οδοφράγματα και πέταξαν βόμβες μολότοφ στην αστυνομία, η οποία απάντησε με δακρυγόνα για να τους διαλύσει.