Πύρινη κόλαση στην Αυστραλία - Πνίγηκε από τους καπνούς το Σίδνεϊ

Πύρινη κόλαση στην Αυστραλία - Πνίγηκε από τους καπνούς το Σίδνεϊ

Ένας νεκρός και εκατοντάδες καμένα σπίτια είναι ο μέχρι στιγμής θλιβερός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας που εξακολουθεί να μαίνεται στα Γαλάζια Όρη (Blue Mountains) γύρω από το Σίδνεϊ.


Παράλληλα χιλιάδες πολίτες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι αρχές προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερες καταστροφές από τις εκτός ελέγχου πυρκαγιές.

13245457

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος ενός 63χρονου από καρδιακή προσβολή ενώ εξακολουθούν να μαίνονται 100 φωτιές από τις οποίες οι 30 εκτός ελέγχου. Οι φωτιές τροφοδοτούνται από τις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και τους ισχυρούς ανέμους.

Καθώς ξημέρωσε παχύ στρώμα καπνού κάλυπτε τον ουρανό του Σίδνεϊ που στην κυριολεξία ασφυκτιά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ακόμα η αποτίμηση της συμφοράς.

13245319

Εικάζεται ότι τα σπίτια που κάηκαν ανέρχονται σε εκατοντάδες αφού μόνο σε ένα δρόμο έγιναν στάχτη 150 οικίες.

13244440

Η θερμοκρασία υποχώρησε κάπως αλλά από την Κυριακή αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας και νέοι ισχυροί άνεμοι και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να θέσουν την πύρινη λαίλαπα υπό έλεγχο.

Με ξηρό καιρό και με τεράστια έκταση γης , η Αυστραλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μεγάλες πυρκαγιές . Το 2009 , οι πυρκαγιές στη Βικτόρια σκότωσαν 173 ανθρώπους και προκάλεσαν καταστροφές 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων