Σε συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια η Βρετανία

Σε συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια η Βρετανία

Έχοντας ήδη καταστήσει σαφή την προθυμία της για κινεζικές επενδύσεις, η Βρετανία έδωσε και επίσημα το πράσινο φως για συμμετοχή κινεζικών εταιρειών σε πυρηνικές μονάδες που θα ανεγερθούν σε βρετανικό έδαφος.

Οι πρώτες υπογραφές ενδέχεται να μπουν μέσα στην προσεχή εβδομάδα, καθώς η Chinese General Nuclear Power Group συμφώνησε να συνεργαστεί με τη γαλλική EDF για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη Βρετανία μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Το σινοβρετανικό μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει επίσης τη συμμετοχή βρετανικών εταιρειών στο κινεζικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι η συμφωνία είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Η βρετανική κυβέρνηση έχει θέσει την πυρηνική ενέργεια στο επίκεντρο των προσπαθειών της για κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης καθώς τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής με λιθάνθρακα τίθενται εκτός λειτουργίας για να περιοριστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η Κίνα, η οποία ήδη έχει 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες και ετοιμάζει δεκάδες άλλους, εάν κατορθώσει να ανταποκριθεί στις αυστηρές ρυθμιστικές απαιτήσεις των Βρετανών, θα ενισχύσει την αξιοπιστία της καθώς επιχειρεί να προωθήσει τις τεχνολογίες της σε περισσότερες δυτικές χώρες.