Από το IQ κρίνεται το μέλλον ενός θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

Από το IQ κρίνεται το μέλλον ενός θανατοποινίτη στις ΗΠΑ

Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να εκτελέσουν κάποιον με νοητική υστέρηση, ωστόσο άφησε στην διακριτική ευχέρεια των πολιτειών να αποφασίσουν ποιός θεωρείται ότι έχει νοητική υστέρηση.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι θα εξετάσει την έφεση ενός θανατοποινίτη από την Φλόριντα, ο οποίος το 1992 κρίθηκε ότι πάσχει από νοητική υστέρηση, όμως στη συνέχεια κρίθηκε ικανός να εκτελεστεί όταν σε νέο τεστ νοημοσύνης πέτυχε βαθμολογία 71.

Η υπόθεση αφορά τον Φρέντι Λι Χολ, 68 ετών σήμερα, ο οποίος καταδικάστηκε για την δολοφονία ενός βοηθού σερίφη και μίας γυναίκας εγκύου στον έβδομο μήνα το 1978.

Ο νόμος στην πολιτεία της Φλόριντας προβλέπει την διεξαγωγή ενός τεστ νοημοσύνης τριών ενοτήτων για να καθοριστεί αν κάποιος πάσχει από νοητική υστέρηση. Οι καταδικασθέντες πρέπει να έχουν κατώτερο του μέσου όρου νοητικό επίπεδο και δυσκολία να ζήσουν μόνοι τους και αυτό να φανεί πριν από τα 18 τους.

Το 2002 το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να εκτελέσουν κάποιον με νοητική υστέρηση γιατί αυτό θα παραβίαζε την απαγόρευση της βάναυσης τιμωρίας που προβλέπει το αμερικανικό Σύνταγμα. Ωστόσο, το δικαστήριο άφησε στην διακριτική ευχέρεια των πολιτειών να αποφασίσουν ποιός θεωρείται ότι έχει νοητική υστέρηση.