Νέα συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου

Απευθείας συνομιλίες θα έχουν εκ νέου σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον ηγέτη του...

Απευθείας συνομιλίες θα έχουν εκ νέου σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ντερβίς Έρογλου, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η σημερινή συνάντηση για το κυπριακό είναι η 100η που γίνεται στο πλαίσιο της παρούσας διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2008.


Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επεσήμανε ότι η συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων αποτελεί ευκαιρία για να εξεταστεί η πρόοδος της διαδικασίας μέχρι στιγμής και κατά τη συνάντηση αυτή θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση για την επίτευξη συμφωνίας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι κάτι τέτοιο.


Απαντώντας σε ερώτηση για την έντονη διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών στο θέμα της υπηκοότητας -αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει ότι όλοι οι Τούρκοι έποικοι είναι "πολίτες" της "ΤΔΒΚ"- ο κ. Ντάουνερ είπε ότι συζήτησε το θέμα αυτό με τον κ.Χριστόφια, καθώς και στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Πλέον εναπόκειται στον κ. Χριστόφια και τον κ. 'Ερογλου να ξεκαθαρίσουν αυτό το θέμα μεταξύ τους.


Συνεχίζοντας, ο κ. Ντάουνερ, ανέφερε πως λύση υπάρχει κάνοντας λόγο για την υπηρεσία του ΟΗΕ που ονομάζεται UNFPA (Ταμείο για τον Πληθυσμό). ''Η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να βοηθήσει'', ανέφερε χαρακτηριστικά.