Κόλλησε AIDS από μεταμόσχευση οργάνου

Άντρας από τη Νέα Υόρκη μολύνθηκε από τον ιό του AIDS όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση οργάνου από δότη που βρίσκεται εν ζωή. Το...

Άντρας από τη Νέα Υόρκη μολύνθηκε από τον ιό του AIDS όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση οργάνου από δότη που βρίσκεται εν ζωή.

Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο δότης είχε κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μετάδοσης ασθενειών, αλλά φαίνεται ότι μολύνθηκε με τον ιό μετά τις εξετάσεις και πριν από την επέμβαση

«Στο χρόνο που μεσολάβησε από τις πρώτες εξετάσεις ως τη μεταμόσχευση, ο δότης πρέπει να είχε ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και να μολύνθηκε με τον ιό. Ο δότης και ο λήπτης γνωρίζουν το τι και πώς συνέβη», επισήμανε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης, Κλόντια Χάτον Χάτον και τόνισε πως τα ονόματα των δύο ατόμων, αλλά και του νοσοκομείου που έγινε η μεταμόσχευση δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Το υπουργείο αποφάσισε, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης αυτής, ότι οι δότες θα υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος δύο εβδομάδες πριν την μεταμόσχευση. Συστήνει επίσης στα νοσοκομεία να καθιερώσουν το τεστ με νουκλεϊνικό οξύ που εντοπίζει τους ιούς πολύ πριν από τα συνηθισμένα τεστ.

Οι λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις όσων είναι δότες οργάνων στις ΗΠΑ θεσπίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν η επιδημία του AIDS βρισκόταν σε έξαρση. Η υπόθεση αυτή της Νέας Υόρκης είναι η πρώτη που ο ιός μεταδόθηκε από δότη εν ζωή.

Περισσότεροι από 110.000 Αμερικανοί περιμένουν κάθε χρόνο για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση οργάνων, ενώ 57.000 μολύνονται κάθε χρόνο με τον ιό HIV.