Ιράν και η ΙΑΕΑ είχαν «πολύ εποικοδομητικές» συνομιλίες

Ιράν και η ΙΑΕΑ είχαν «πολύ εποικοδομητικές»  συνομιλίες

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και το Ιράν χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους που πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα και σήμερα «πολύ εποικοδομητικές» και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 11 Νοεμβρίου στην Τεχεράνη.

 

«Οι αντιπροσωπείες της ΙΑΕΑ και της Δημοκρατίας του Ιράν είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση» τη Δευτέρα και την Τρίτη, αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο πλευρές έπειτα από τη δωδέκατη συνάντηση αυτού του τύπου και μόλις την δεύτερη που πραγματοποιήθηκε με τη νέα ομάδα διπλωματών που ορίστηκε από τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.

«Έπειτα από ουσιαστικές συνομιλίες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί μια νέα συνάντηση στις 11 Νοεμβρίου στην Τεχεράνη για να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή», σημείωσαν οι δύο πλευρές.

Το Ιράν παρουσίασε μια νέα πρόταση που χαρακτηρίστηκε «εποικοδομητική» από την ΙΑΕΑ και η οποία έχει στόχο «να ενισχυθεί η συνεργασία και ο διάλογος ενόψει της μελλοντικής επίλυσης όλων των εκκρεμών ζητημάτων», δήλωσαν ο νέος επικεφαλής των επιθεωρητών της υπηρεσίας, ο Φινλανδός Τέρο Βαρτζοράντα, και ο πρεσβευτής του Ιράν στην ΙΑΕΑ Ρεζά Νατζαφί μετά τις σημερινές συνομιλίες.

«Πιστεύω ότι με την υποβολή της νέας αυτής πρότασης μπορέσαμε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στη συνεργασία» μεταξύ του Ιράν και της ΙΑΕΑ, δήλωσε ο Νατζαφί.

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα συζητηθεί επίσης στις 7 και 8 Νοεμβρίου στη Γενεύη με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία).