Βραζιλία: Η Ρούσεφ καταδίκασε τον πυροβολισμό νεαρού από αστυνομικό

Βραζιλία: Η Ρούσεφ καταδίκασε τον πυροβολισμό νεαρού από αστυνομικό

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, καταδίκασε την Τρίτη τον πυροβολισμό ενός νεαρού από αστυνομικό, ο θάνατος του οποίου πυροδότησε σφοδρές ταραχές αυτή την εβδομάδα στο Σάο Πάολο.

Ένας αστυνομικός συνελήφθη για το θάνατο του νεαρού και ισχυρίζεται ότι ο πυροβολισμός συνέβη κατά λάθος.

Η Ρούσεφ, μέσω ανάρτησης στο λογαριασμό της στο Twitter, δήλωσε ότι ο θάνατος του 17χρονου φοιτητή Ντάγκλας Ροντρίγκεζ, ο οποίος πυροβολήθηκε την Κυριακή στη συνοικία Τζακάνα του Σάο Παόλο, αποτελεί απόδειξη της βίας και των διακρίσεων σε βάρος των κατοίκων των φτωχών προαστίων των πόλεων της Βραζιλίας. Ο θάνατος του Ροντρίγκεζ είπε αποτελεί «την ισχυρότερη απόδειξη της ανισότητας που υπάρχει στη χώρα».

Ο θάνατος του νεαρού πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές συγκρούσεις στο Σάο Πάολο. Από τις ταραχές πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών έβαλε φωτιά σε εννέα οχήματα, μεταξύ των οποίων και δύο αστικά λεωφορεία. Τουλάχιστον 90 άνθρωποι συνελήφθησαν, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Τρίτης.

Ο αστυνομικός Λουτσιάνο Πινέιρο Μπίσμπο συνελήφθη για το θάνατο του νεαρού Ροντρίγκεζ. Ισχυρίστηκε ότι η βολή δεν είχε στόχο τον 17χρονο αλλά συνέβη κατά λάθος όταν το όπλο του χτύπησε σε μια πόρτα αυτοκινήτου. Από την άλλη, ο αδελφός του Ροντρίγκεζ επιμένει ότι ο αστυνομικός είχε την πρόθεση να πυροβολήσει.