Στις κάλπες οι Αιγύπτιοι για το Σύνταγμα

Άνοιξαν σήμερα στην Αίγυπτο οι κάλπες για το δημοψήφισμα που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Περίπου 45 εκατομμύρια Αιγύπτιοι...

Άνοιξαν σήμερα στην Αίγυπτο οι κάλπες για το δημοψήφισμα που αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Περίπου 45 εκατομμύρια Αιγύπτιοι καλούνται να προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα μέχρι τις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα, στην πρώτη ψηφοφορία μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι υπέρμαχοι του «ναι» είναι υπέρ της γρήγορης μετάβασης σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση με περιορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι υπέρμαχοι του «όχι» ζητούν την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Οι κύριες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις αφορούν στον περιορισμό της προεδρικής θητείας σε δύο τετραετίες, αντί για τις απεριόριστες εξαετίες που ισχύουν μέχρι σήμερα, και στην χαλάρωση των προϋποθέσεων για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα.

Τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ετοίμασε επιτροπή νομικών που διόρισε ο στρατός, ο οποίος κυβερνά τη χώρα και έχει υποσχεθεί την επιστροφή σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη εξουσία.