ΚΟΣΜΟΣ

«Η διαφθορά απειλεί δημοκρατίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης»

«Η διαφθορά απειλεί δημοκρατίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης»

Την άποψη ότι η διαφθορά απειλεί ορισμένες δημοκρατίες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης εξέφρασε η νέα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βικτόρια Νιούλαντ.

«Τη στιγμή που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα παλιά μίση και να ολοκληρώσουμε το δημοκρατικό χάρτη της Ευρώπης, πρέπει να εξουδετερώσουμε ένα άλλο δηλητήριο που αποτελεί μεγάλη απειλή για τις νεαρές ευρωπαϊκές δημοκρατίες: τη διαφθορά», είπε η κ. Νιούλαντ σε ομιλία της στο κέντρο μελετών Atlantic Council της Ουάσιγκτον.

Όπως επισήμανε, «η εμπιστοσύνη των λαών προς τις εκλεγμένες κυβερνήσεις τους διαβρώνεται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη γιατί οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι οι ηγέτες τους εξυπηρετούν πρωτίστως τα δικά τους συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των λαών». «Η διαφθορά σκοτώνει τα δημοκρατικά όνειρα», τόνισε.

Η αμερικανίδα διπλωμάτης αναφέρθηκε στην «ιστορική στιγμή» μπροστά στην οποία βρίσκονται η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία οι οποίες αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία συνεργασίας με την Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους στις 28 και 29 Νοεμβρίου.

«Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την ευρωπαϊκή επιλογή των τριών αυτών χωρών», ανέφερε η κ. Νιούλαντ.

Ωστόσο, το Κίεβο απομακρύνθηκε χθες από αυτή τη συμφωνία συνεργασίας καθώς δεν έλαβε καμία απόφαση που να επιτρέπει την αναχώρηση στο εξωτερικό της φυλακισμένης ηγέτιδος της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμόσενκο, απόφαση που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει πριν από τη σύνοδο κορυφής στο τέλος του μήνα.

Επιπλέον, η κ. Νιούλαντ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα βήματα προς τη «συμφιλίωση» που έκαναν Σερβία και Κόσοβο και τις κάλεσε να «ενσωματωθούν πλήρως στις ευρωπαϊκές δομές».

Προειδοποίησε ωστόσο τη σερβική και την κροατο-μουσουλμανική οντότητα που αποτελούν τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Εάν οι ηγέτες τους συνεχίσουν να εμποδίζουν την πορεία προς την ΕΕ καιτ ο ΝΑΤΟ, οι διεθνείς εταίροι της Βοσνίας, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, θα επανεξετάσουν σοβαρά την προσέγγισή τους», υπογράμμισε.