ΚΟΣΜΟΣ

Φιλιππίνες: Περισσότεροι από 4.000 οι νεκροί

Φιλιππίνες: Περισσότεροι από 4.000 οι νεκροί

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν από τις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας.


Ο απολογισμός των θυμάτων του τυφώνα ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 4.011 νεκρούς με 1.602 ανθρώπους να εξακολουθούν να αγνοούνται.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, περισσότεροι από 18.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οι πρώτες προμήθειες βοήθειας από την Κίνα έφτασαν στις Φιλιππίνες, μετέδωσε η κινεζική κρατική τηλεόραση, λίγες ημέρες αφότου το Πεκίνο δέχτηκε σκληρή κριτική επειδή δεν έκανε περισσότερα προκειμένου να βοηθήσει τα θύματα που επλήγησαν από τον τυφώνα Χαϊγιάν, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Οι Φιλιππίνες, οι διεθνείς ένοπλες δυνάμεις και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις αγωνίζονται να παράσχουν βοήθεια στις περιοχές που επλήγησαν από τον Χαϊγιάν.

Εξαιτίας του τυφώνα τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ περίπου 4 εκατομμύρια έμειναν χωρίς στέγη.

Ένα φορτηγό αεροπλάνο, το οποίο κουβαλούσε σκηνές και κουβέρτες, προσγειώθηκε στην πόλη Κεμπού, κεντρικά των Φιλιππίνων, μετέδωσε την Τρίτη η κινεζική κρατική τηλεόραση.

Ένας αξιωματούχος της κινεζικής πρεσβείας δήλωσε ότι το φιλιππινέζικο υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης θα διανείμει τις προμήθειες στα θύματα που έχουν χάσει τα σπίτια τους στην πόλη Κεμπού και σε όσες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από τον τυφώνα.

Η Κίνα –η δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία- είχε ανακοινώσει αρχικά ότι θα διέθετε 200.000 δολάρια, ωστόσο στη συνέχεια αύξησε το ποσό στο 1,64 εκατομμύρια δολάρια. Την Κυριακή η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμη να στείλει ιατρικές ομάδες και ομάδες διάσωσης.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κινητοποιήσει περίπου 50 πλοία και αεροσκάφη, ενώ γίνεται η παράδοση των προμηθειών με ελικόπτερα.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως θα διαθέσουν περίπου 37 εκατομμύρια σε ανθρωπιστική βοήθεια.