ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση στη Μαδρίτη για Ραχόι - Ολάντ

Συνάντηση στη Μαδρίτη για Ραχόι - Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ αναμένεται σήμερα (Τετάρτη) στη Μαδρίτη, αναζητώντας κοινή θέση με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, στο κρίσιμο θέμα της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, που υποτίθεται ότι θα αποτρέψει τον κίνδυνο μιας νέας τραπεζικής κρίσης στην Ευρώπη.

Ο Γάλλος πρόεδρος που θα συνοδεύεται από τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρί Ερό θα πετάξει για την ισπανική πρωτεύουσα μαζί με οκτώ μέλη της γαλλικής κυβέρνησης αμέσως μόλις ολοκληρωθεί, το υπουργικό Συμβούλιο.

Η γαλλική ηγεσία θα συναντηθεί με την ισπανική σε γεύμα εργασίας πριν από τη σύνοδο της ολομέλειας της 23ης γαλλο-ισπανικής συνόδου κορυφής και θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Φρανσουά Ολάντ θα «ανανεώσει» με την ευκαιρία του ταξιδιού του στη Μαδρίτη, την έκκληση που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη, μαζί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέττα για αύξηση των θέσεων εργασίας και σταθερότητα, πριν την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Η Γαλλία υποστηρίζει ακούραστα ένα μηχανισμό για την επίλυση του προβλήματος των υπό πτώχευση τραπεζών και την άμεση ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών τραπεζικών ιδρυμάτων, επιθυμώντας να εγκριθεί πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Έτσι μετά την στήριξη του Ενρίκο Λέττα ο Γάλλος πρόεδρος θα επιδιώξει στη Μαδρίτη και τη θετική γνώμη του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι.

Δεύτερο ευρωπαϊκό θέμα στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψής του Ολάντ στη Μαδρίτη θα είναι η ανάπτυξη. Και πάλι, όπως στη Ρώμη μια εβδομάδα νωρίτερα, ο επικεφαλής της γαλλικής δημοκρατίας θα επιδιώξει να υποστηριχτεί η δημοσιονομική ικανότητα για την υποστήριξη επενδύσεων μεγάλης κλίμακας ή πολιτικές ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ. Η παράνομη μετανάστευση, η άμυνα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οι σιδηροδρομικές, θαλάσσιες και ενεργειακές συνδέσεις, καθώς και διμερή θέματα θα βρεθούν στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Ολάντ με τον Ραχόι.

Η Ισπανία, η οποία έχει κάνει μια πολύ σκληρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της σε βάρος της μακροχρόνιας ανεργίας, αναμένεται να αντιμετωπίσει «μεγάλο πρόβλημα ανάπτυξης σε μακροπρόθεσμη βάση και θα πρέπει να ενδιαφερθεί για επιπλέον επενδυτικές δυνατότητες στη ζώνης του ευρώ », εκτιμά το Παρίσι .

Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης έχει μόλις βγει από δύο χρόνια ύφεσης και επανακάμπτει με αύξηση 0,1 % κατά το τρίτο τρίμηνο. Αυτή η πορεία της ανάκαμψης θεωρείται ισχνή για να επιτρέψει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης τη στιγμή που η ανεργία παραμένει στο επίπεδο ρεκόρ του 25,98 %.