ΚΟΣΜΟΣ

O πρώτος «Άτλας θρησκειών» στη Ρωσία

O πρώτος  «Άτλας θρησκειών» στη Ρωσία

Ενας «Άτλας θρησκειών» ένα έργο μοναδικό, του οποίου δεν υπήρχαν αντίστοιχα στη Ρωσία συντάχθηκε από κοινωνιολόγους της μη κερδοσκοπικής ερευνητικής υπηρεσίας «Sreda» .

Είναι μάλιστα πεπεισμένοι ότι ο χάρτης αυτός των θρησκευτικών προτιμήσεων δείχνει όχι μόνο όλη την ποικιλία των δογμάτων, αλλά και συνθέτει ένα ιδιόμορφο εθνολογικό, ψυχολογικό, ακόμη και ένα πορτρέτο των πολιτών της χώρας.

Ο πρώτος «Άτλας των θρησκειών της Ρωσίας» αποτελεί ένα έργο μοναδικό υπογράμμισε σε συνέντευξή του στη «Φωνή της Ρωσίας» ο συγγραφέας του σημερινού «Άτλαντα» Ρομάν Λουνκίν:

«Η ιδέα για τη δημιουργία του προήλθε από τις ευρωπαϊκές έρευνες για τις θρησκευτικές αξίες, οι οποίες διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες. Σήμερα στη Ρωσία πιστεύουν στο Θεό ή σε μια ανώτερη δύναμη, αλλά δεν ασπάζονται κάποια συγκεκριμένη θρησκεία περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι

Μια εκπληκτική ανακάλυψη αφορά τον αριθμό των Ορθόδοξων χριστιανών. Αμφισβητήσαμε τα υπάρχοντα δεδομένα, συνεχίζει ο Ρομάν Λουνκίν:

Συγκεντρώσαμε στοιχεία ότι στη Ρωσία αυτοαποκαλούνται ορθόδοξοι και σχετίζονται με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το 41% ​​του πληθυσμού. Αυτή είναι η συνειδητή ένταξη του εαυτού τους στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα συγκριτικά μεγάλο ποσοστό, διαφέρει σημαντικά από τους μύθους ότι σχεδόν το 90 % των Ρώσων είναι ορθόδοξοι. Είναι πιθανόν ότι οι περισσότεροι αυτοαποκαλούνται ορθόδοξοι, χωρίς να έχουν σκεφτεί την πίστη τους αυτή καθ’ εαυτή.