ΚΟΣΜΟΣ

Σκέψεις να αυξηθεί η υπερβολικά φθηνή βενζίνη στη Βενεζουέλα

Σκέψεις να αυξηθεί η υπερβολικά φθηνή βενζίνη στη Βενεζουέλα

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάθα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση του Καράκας σκέφτεται να αυξήσει την τιμή της βενζίνης στην αντλία, η οποία είναι από τις φθηνότερες(αν όχι η φθηνότερη) στον κόσμο.


Αυτή η πιθανή αύξηση που για τη Βενεζουέλα είναι ένα από τα ζητήματα ταμπού της κοινωνίας θα «μελετηθεί σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα, με τις τοπικές αρχές και όλους του πολίτες της Βενεζουέλας», διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Venvision.

Το ένα λίτρο βενζίνης στη Βενεζουέλα κοστίζει 0,10 μπολιβάρ (όταν το ένα δολάριο είναι επίσημα 6,3 μπολιβάρ και το ένα ευρώ είναι 8,6 μπολιβάρ), γεγονός που καθιστά τον ανεφοδιασμό "συχνά φθηνότερο από το πιθανό φιλοδώρημα προς τον υπάλληλο του πρατηρίου", είπε ο κ. Αρεάθα.

Η χώρα, η οποία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, είναι επίσης γνωστή για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, ο οποίος υπερβαίνει το 50 % και για τις σοβαρές ελλείψεις καταναλωτικών αγαθών όπως γάλα και αλεύρι.

Οι τιμές της βενζίνης έχουν παγώσει για περισσότερο από 20 χρόνια και μια προσπάθεια το 1989 για να αυξηθούν έγινε ο πυροκροτητής ταραχών που έμειναν γνωστές ως «Caracazo».

Η υπερβολικά χαμηλή τιμή της βενζίνης στη Βενεζουέλα έχει γίνει πεδίο εκμετάλλευσης από τους λαθρεμπόρους των καυσίμων, οι οποίοι πωλούν βενζίνη στην Κολομβία, όπου το ένα λίτρο κοστίζει περισσότερο από ένα δολάριο.