ΚΟΣΜΟΣ

Μπατσελέτ: Εγώ θα λαμβάνω τις αποφάσεις!

Μπατσελέτ: Εγώ θα λαμβάνω τις αποφάσεις!

Η κεντροαριστερή Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία εξελέγη για δεύτερη φορά την Κυριακή πρόεδρος της Χιλής, διαχώρισε την θέση της σήμερα από τα κόμματα του συνασπισμού που την οδήγησε στην εξουσία, διαμηνύοντας ότι «τις αποφάσεις θα τις λαμβάνω εγώ».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις εκλογές τις οποίες κέρδισε συγκεντρώνοντας το 62,1% των ψήφων στην αναμέτρησή της με την κεντροδεξιά Εβελίν Ματέι, η Μισέλ Μπατσελέτ αναφέρθηκε στον ρόλο των κομμάτων, που απαρτίζουν το συνασπισμό, στους κόλπους της μελλοντικής της κυβέρνησης. Ο συνασπισμός αυτός, «Η Νέα Πλειοψηφία», απαρτίζεται από σοσιαλιστές, χριστιανοδημοκράτες και κομμουνιστές, οι οποίοι έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις για διάφορα θέματα – μεταξύ αυτών την άμβλωση για λόγους υγείας ή ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.

Την Τετάρτη, οι επικεφαλής αυτών των κομμάτων θα συναντηθούν με την εκλεγμένη Πρόεδρο. «Μου παρείχαν όλη τους τη στήριξη όπως και το σεβασμό τους σχετικά με τις αποφάσεις που θα λαμβάνω», διαβεβαίωσε η Μπατσελέτ. «Ο πολιτικός συνασπισμός είναι ένα πράγμα, αλλά εγώ θα είμαι εκείνη που θα ορίσω τη σύνθεση της κυβέρνησης» πρόσθεσε.
Η Μπατσελέτ έχει δεσμευτεί να ανακοινώσει ποια θα είναι τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν την κυβέρνησή της στα τέλη του Ιανουαρίου του 2014. Η νέα κυβέρνηση θα επιδιωχθεί να συμπεριλάβει «τα πλέον ικανά πρόσωπα στον τομέα τους», ανεξαρτήτως του φύλου τους.

7C20EBCCC1143CA1A7A96C4A23CB0E6F

Η ορκωμοσία της θα λάβει χώρα την 11η Μαρτίου του 2014. Η εκλεγμένη πρόεδρος της Χιλής ξεκαθάρισε ότι θα επιχειρήσει να επιτύχει την ισότητα στο υπουργικό της συμβούλιο «καθώς πιστεύω ότι οι συμβολισμοί είναι σημαντικοί» τόνισε. Κατά την πρώτη της θητεία, από το 2006 ως το 2010, η πρόεδρος έχει ονομάσει μια κυβέρνηση στην οποία η ισότητα των φύλων γινόταν σεβαστή, όμως το σχήμα αυτό δε διήρκησε παρά μόνο μερικούς μήνες.