ΚΟΣΜΟΣ

Πολύνεκρη έκρηξη στην Αίγυπτο - Τρομοκρατία βλέπει το Κάιρο

Πολύνεκρη έκρηξη στην Αίγυπτο - Τρομοκρατία βλέπει το Κάιρο

Τη ζωή σε τουλάχιστον 14 άτομα στοίχισε ισχυρή έκρηξη σε κτίριο των δυνάμεων ασφαλείας στην Ντακαλίγια, στο βορρά της Αιγύπτου. Για τρομοκρατική επίθεση μιλά η κυβέρνηση του Καΐρου, επιρρίπτοντάς την στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Δεκατέσσερις είναι οι νεκροί και 134 οι τραυματίες από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου νωρίς σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας της Μανσούρα, πρωτεύουσας της επαρχίας Ντακαλίγια στη βόρεια Αίγυπτο, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών.

Η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση υποσχέθηκε να πολεμήσει την τρομοκρατία και τόνισε ότι η επίθεση δεν θα γίνει αιτία για οποιαδήποτε παρέκκλιση από το σχέδιο πολιτικής μετάβασης, το επόμενο βήμα του οποίου είναι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Ιανουάριο για το νέο σύνταγμα.

"'Εχουμε ν' αντιμετωπίσουμε έναν εχθρό που δεν έχει θρησκεία ούτε πατρίδα, έναν εχθρό που δεν ενδιαφέρεται για τις ζωές των ανθρώπων και το μόνο που επιδιώκει είναι να καταστρέψει την ασφάλεια και να αποσταθεροποιήσει το κράτος", τόνισε ο αιγύπτιος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραχίμ καθώς επιθεωρούσε τον τόπο της επίθεσης.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι χαρακτηρίστηκαν επίσημα τρομοκρατική οργάνωση από τον πρωθυπουργό, όπως ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η ομάδα από την οποία προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος Μόρσι, υπενθυμίζεται, παραμένει ενεργή ενώ ο πολιτικός της βραχίονας -το κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης- έχει τεθεί εκτός νόμου.

Η βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε τη νύχτα προς Τρίτη, έγινε με αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας ή εάν το αυτοκίνητο είχε τοποθετηθεί κοντά στο κτίριο και τα εκρηκτικά πυροδοτήθηκαν από απόσταση ή με χρονοδιακόπτη.

aiguptos-aimatiri-ekriksi-se-ktirio-tis-astunomias

Από την έκρηξη κατέρρευσαν τμήματα του κτιρίου, ενώ ζημιές έχουν υποστεί και γύρω κτίρια. Σύμφωνα με μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, οχήματα μέσα στο κτιριακό συγκρότημα έπιασαν φωτιά ενώ η πόλη βρισκόταν επί ποδός σε όλη τη διάρκεια της νύχτας. Στα έκτακτα τηλεοπτικά δελτία, στους κατοίκους της Ντακαλίγια έγινε έκκληση να πάνε στα νοσοκομεία για να δωρίσουν αίμα.

Αμέσως μετά την επίθεση, η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε και στις κεντρικές οδικές διόδους στη πόλη στήθηκαν μπλόκα για έλεγχο των οχημάτων.

Την ευθύνη της επίθεσης δεν έχει ακόμη αναλάβει καμία ομάδα, αλλά μόλις την προηγούμενη ημέρα ισλάμιστική ένοπλη ομάδα από το Σινά, η Ανσάρ Μπεΐτ αλ Μακντίς, είχε προειδοποιήσει στρατιώτες και αστυνομικούς να «αποσκιρτήσουν ή να πεθάνουν».

aiguptos-aimatiri-ekriksi-se-ktirio-tis-astunomias 1

Επιθέσεις τέτοιου είδους εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας είναι κάθε άλλο παρά ασυνήθιστες στην Αίγυπτο, αλλά σημειώνονταν κατά κύριο λόγο στη χερσόνησο του Σινά (όπου κυριαρχούν ένοπλες ομάδες και επιδίδονται σε επιθέσεις συχνότητας αντιστρόφως ανάλογης της πολιτικής σταθερότητας στο Κάιρο).

Με την στρατιωτική ανατροπή του Μόρσι το καλοκαίρι, και την νέα περίοδο «τεταμένης ηρεμίας στον πολιτικό γύψο», οι επιθέσεις στο Σινά κλιμακώθηκαν εκ νέου -από τον Ιούλιο, στη χερσόνησο έχουν σκοτωθεί περίπου 200 στρατιώτες. Δεν έχουν λείψει όμως και οι επιθέσεις και στο ίδιο το Κάιρο,με ενδεικτική την επίθεση που αποσκοπούσε στη δολοφονία του υπουργού Εσωτερικών τον Σεπτέμβριο.

Από την πλευρά της ωστόσο η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση.

"Η Μουσουλμανική Αδελφότητα καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επίθεση στο αρχηγείο της αστυνομίας στην περιοχή της Μανσούρα", τονίζει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση.

"Η Μουσουλμανική Αδελφότητα θεωρεί την πράξη αυτή ως επίθεση εναντίον της ενότητας του αιγυπτιακού λαού και ζητεί τη διεξαγωγή έρευνας ώστε να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη σε κτίριο της αστυνομίας

Έκρηξη με νεκρούς και τραυματίες σε αστυνομικό κτίριο στην Αίγυπτο