ΚΟΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα  Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου

Διαβάστε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές!

Σήμερα οι ναοί μας είναι πλήρεις ανθρώπων, που ήρθαν για να δοξάσουν τον Σωτήρα Χριστό και την Παρθένο Μαρία.

Η Γέννηση του Χριστού αποτελεί το κεντρικό γεγονός όλης της ανθρώπινης ιστορίας. Ο άνθρωπος αναζητούσε πάντα τον Θεό, αλλά ο ίδιος ο Θεός, στην ολότητά Του, αποκαλύφθηκε μόνο με την ενανθρώπιση του ομοουσίου Υιού Του. Με την έλευση του Υιού του Θεού και του Ανθρώπου, ο κόσμος έμαθε ότι ο Θεός είναι αγάπη και όχι μόνο μια ανώτερη δύναμη, ο Θεός είναι Ελεήμων και όχι μόνο Τιμωρός, ο Θεός είναι πηγή ζωής και χαράς και όχι μόνο ο Τρομερός Κριτής, ο Θεός είναι η Αγία Τριάδα, εσωτερικός νόμος της οποίας είναι η αγάπη - και όχι μοναχικός Κύριος του κόσμου.

Και σήμερα γιορτάζουμε το γεγονός που άλλαξε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας. Ο Θεός εισδύει στα έγκατα της ανθρώπινης ζωής, μετουσιώνεται σε έναν από εμάς, αναλαμβάνει το φορτίο των αμαρτιών, των ανθρώπινων ορίων και αδυναμιών, τις φέρνει στο Γολγοθά, για να ελευθερώσει τους ανθρώπους από το δυσβάσταχτο χρέος. Από τούδε και στο εξής, ο Θεός δεν βρίσκεται στους απρόσιτους ουρανούς αλλά μεταξύ μας. Κάθε φορά κατά τη Θεία Λειτουργία προφέρονται οι λέξεις «Χριστός μεθ΄ημών!» Και η απάντηση είναι: «Νυν και αεί!». Αυτή είναι μια λαμπρή μαρτυρία της παρουσίας του Χριστού Σωτήρος μεταξύ των πιστών Του. Με την τακτική μετάληψη του Αγίου Σώματος και του Αίματος Του, καταβάλλοντας προσπάθεια να εκπληρώσουμε τις εντολές Του, είμαστε σε μια πραγματική κοινωνία μαζί Του, με τον Σωτήρα μας, και λαμβάνουμε άφεση αμαρτιών.

Οι πιστεύοντες στον Χριστό και οι πιστοί μαθητές Του καλούνται να καταστούν μάρτυρες της - μετουσιωμένης εν Χριστώ - Βασιλείας του Θεού, κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής. Είμαστε επιφορτισμένοι με τη μεγάλη τιμή - να ενεργούμε σε αυτόν τον κόσμο όπως έκανε ο Διδάσκαλος και Θεός μας, με τη δύναμη του Χριστού να είμαστε ακλόνητοι στην πάλη με την αμαρτία και το κακό, να μην χαλαρώνουμε το ζήλο μας για διάπραξη έργων αγαθών, να είμαστε ακαταπόνητοι στην καθημερινή προσπάθεια για τη μετατροπή της αμαρτωλής μας φύσης σε ένα νέο, ευλογημένο άνθρωπο.

Ο Σωτήρας Χριστός καθιέρωσε το αμετάβλητο, απόλυτο κριτήριο της ανυπόκριτης σχέσης με τον Θεό: είναι ο πλησίον μας. Παίρνοντας πάνω του τις αδυναμίες των ανθρώπων, μοιραζόμενος τον πόνο και τη θλίψη, συμπάσχοντας με τους δυστυχείς και αναξιοπαθούντες, εκπληρώνουμε το νόμο του Χριστού και προσομοιάζουμε σε Αυτόν που ήρε τις αδυναμίες και τις ασθένειές μας.

Είναι αδύνατο σε αυτή τη χαρούμενη και φωτεινή ημέρα της Γεννήσεως του Χριστού να ξεχάσουμε τους άλλους. Η μεγάλη ευλογία, που παίρνουμε σήμερα στις εκκλησίες μας, πρέπει να χυθεί γενναιόδωρα και σε εκείνους που εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός. Αλλά αν εμείς δεν τους προσεγγίσουμε, αυτή η Ευλογία δεν μπορεί να τους αγγίσει. Αν εμείς δεν ανοίξουμε τις καρδιές μας, για να μοιραστούμε τη χαρά μας που ξεχειλίζει - μπορεί αυτή να μην αγγίξει ποτέ αυτούς που δεν Την έχουν, αλλά που είναι έτοιμοι να την αποδεχθούν.

Με την ενανθρώπιση του Υιού του Θεού, η ανθρώπινη φύση εξυψώθηκε σε πρωτοφανή ύψη. Κάθε ένας από εμάς, όχι μόνο δημιουργήθηκε κατ' εικόνα και ομοίωση του Θεού, αλλά μέσω του Χριστού υιοθετήθηκε πλέον από τον Θεό: δεν είμαστε πλέον ξένοι και περαστικοί, αλλά κοινωνοί των Αγίων και οικείοι του Θεού. Για αυτή την οικειότητα και παρρησία προς τον Θεό κάνει λόγο και η προσευχή, με την οποία απευθυνόμαστε στον Δημιουργό.

Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη : έχει καταβληθεί το τίμημα της Ενσάρκωσης, της ζωής, του Θανάτου και της Ανάστασης του Μονογενούς Υιού του Θεού. Όλο αυτό μας παρακινεί ακόμη περισσότερο να αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευλάβεια και προσοχή κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως του αν είναι διαφορετικός από εμάς. Σύμφωνα με τον Άγιο Φιλάρετο της Μόσχας, η αγάπη είναι ζωντανή και ενεργή συνεισφορά στην ευημερία των άλλων. Σε μια τέτοια ενεργητική αγάπη θέλω, πρώτ΄ απ΄ όλα - να σας καλέσω αυτές τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων: να αγαπούμε - σύμφωνα με τα λόγια του Αποστόλου Παύλου - τον αδελφό μας, να σεβόμαστε και να προφυλάσσουμε τον πλησίον μας, να μην εξασθενεί η εγκαρδιότητά μας, να είναι φλογερό το πνεύμα, να υπηρετούμε τον Κύριο!

Σας εύχομαι ολόψυχα για τη μεγάλη εορτή της Γεννήσεως του Χριστού. Ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης ας χαρίζει στο λαό μας, και στον καθένα μας ξεχωριστά, ειρήνη και ευημερία για το νέο έτος .