ΚΟΣΜΟΣ

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Τουλάχιστον δέκα άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Μπαγκουί από την Τετάρτη, στο νέο κύμα βίας που πλήττει την πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακή πηγή.

Μέχρι στιγμής εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού έχουν μεταφέρει δέκα πτώματα στο νεκροτομείο του κοινοτικού νοσοκομείου του Μπαγκουί, του μεγαλύτερου της χώρας, είπε η πηγή αυτή που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύονται 46 άνθρωποι που φέρουν τραύματα από σφαίρες ή μαχαίρια. «Οι άνθρωποι φοβούνται. Δεν ξέρουμε πόσα είναι τα θύματα από τα χθεσινά γεγονότα. Οι άνθρωποι δεν τολμούν να μας φέρουν τους νεκρούς τους», εξήγησε η Μαρί-Ελιζαμπέτ Ενγκρ, μια εκπρόσωπος της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτα, ακούγονταν πυρά από τις βόρειες συνοικίες της πρωτεύουσας και κοντά στο αεροδρόμιο όπου έχουν τη βάση τους οι Γάλλοι και οι Αφρικανοί στρατιώτες των ειρηνευτικών δυνάμεων Sangaris και Misca. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιοι συγκρούονταν μεταξύ τους, όμως κάτοικοι της περιοχής υποστήριζαν ότι μέλη της χριστιανικής πολιτοφυλακής αυτοάμυνας, της αποκαλούμενης «αντι-μπαλακά», επιτέθηκαν σε στρατιώτες από το Τσαντ που μετέχουν στην ειρηνευτική αποστολή της Misca. Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν δώσει καμία εξήγηση για τα επεισόδια αυτά.