Τρόφιμα με ραδιενέργεια στη Νότια Κορέα

Ίχνη ραδιενεργών ουσιών σε τρόφιμα που εισήχθησαν από την Ιαπωνία εντόπισαν οι νοτιοκορεατικές αρχές, αλλά ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει...

Ίχνη ραδιενεργών ουσιών σε τρόφιμα που εισήχθησαν από την Ιαπωνία εντόπισαν οι νοτιοκορεατικές αρχές, αλλά ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αναφέρουν σήμερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας.

Οι έλεγχοι αποκάλυψαν την παρουσία ραδιενεργού ιωδίου και καισίου σε 14 από τα 244 προϊόντα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την Κορεατική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (KFDA) στη Σεούλ.Τα τρόφιμα αυτά εισήχθησαν κατά το διάστημα 19-29 Μαρτίου.

Τα επίπεδα της ραδιενέργειας στα 14 αυτά προϊόντα, μεταξύ των οποίων πεπόνια, ψωμί, μπισκότα και βιταμίνες, είναι πολύ χαμηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα.

Κάποια από τα προϊόντα αυτά φέρεται ότι παρασκευάστηκαν πριν από το δυστύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, στις 11 Μαρτίου, που προκλήθηκε από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία.

Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ύπαρξη ραδιενέργειας μπορεί να οφείλεται σε άλλα αίτια, σύμφωνα με την KFDA.

Μετά τα προβλήματα στους ιαπωνικούς αντιδραστήρες χαμηλά επίπεδα ιωδίου και καισίου εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα σε πολλά τμήματα της Νότιας Κορέας, συμπεριλαμβανομένης της Σεούλ.

Το Κορεατικό Ινστιτούτο για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ταεζόν ανακοίνωσε χθες ότι το ραδιενεργό ιώδιο-131 πιθανόν να προήλθε από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Ωστόσο η συγκέντρωσή του ήταν τόσο χαμηλή, ώστε δεν υπάρχει κίνδυνος για το περιβάλλον ή την ανθρώπινη υγεία.