Αρχίζει σήμερα η μεταφορά των μεταναστών από τη Λαμπεντούζα

Τα δύο πρώτα πλοία που θα μεταφέρουν μετανάστες, κυρίως Τυνήσιους, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στη Λαμπεντούζα έφτασαν σήμερα στο...

Τα δύο πρώτα πλοία που θα μεταφέρουν μετανάστες, κυρίως Τυνήσιους, που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στη Λαμπεντούζα έφτασαν σήμερα στο μικρό αυτό νησί ανάμεσα στη Σικελία και την Τυνησία.

Άλλα τρία πλοία αναμένονται μέσα στην ημέρα για τη μεταφορά όλων των συνολικά 6000 μεταναστών, σε κέντρα υποδοχής στη Σικελία και την υπόλοιπη Ιταλία, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση της χώρας για να δώσει ένα τέλος στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί.

"Η κατάσταση στο νησί θα εξομαλυνθεί" σήμερα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, λίγο πριν από την άφιξη στην Λαμπεντούζα του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει "μέτρα για την καταβολή αποζημίωσης" στο νησί των 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ζει κυρίως από τον τουρισμό.

Από την πτώση του καθεστώτος Μπεν Αλι στα τέλη Ιανουαρίου στην Τυνησία, περισσότεροι από 18.000 μετανάστες έχουν φτάσει στη Λαμπεντούζα, έναντι 4.000 όλο το 2010.

Η συγκατοίκηση των 6.000 μεταναστών με τους 5.000 κατοίκους του νησιού είναι "απολύτως ανυπόφορη" δήλωσε η εκπρόσωπος στην Ιταλία της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Λάουρα Μπολντρίνι.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα 5.000 κατοίκους να ζουν με 6.000 μετανάστες σε τέτοιες συνθήκες. Η κατάσταση είναι τεταμένη, δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο", τόνισε η ίδια.

Ορισμένοι, όπως η Λάουρα Μπολντρίνι κατηγορούν την ιταλική κυβέρνηση ότι "δημιούργησε ένα αδιέξοδο στο νησί. "Στην αρχή, οι νέοι μετανάστες που έφταναν παρέμεναν επί 48 ώρες και μετά μεταφέρονταν αλλού. Τώρα δεν συμβαίνει αυτό", τόνισε η ίδια.

Ο υπουργός Υγείας Φερούτσιο Φάτζιο παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική σε ό,τι αφορά την υγιεινή. Είναι χαρακτηριστικό πως για τους χιλιάδες μετανάστες που συνωστίζονται στο σταθμό του λιμενικού υπάρχουν μόνο τρεις χημικές τουαλέτες.