ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η εκτέλεση μεξικανού θανατοποινίτη

ΗΠΑ: Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η εκτέλεση μεξικανού θανατοποινίτη

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αρνήθηκε την αναστολή της εκτέλεσης του μεξικανού θανατοποινίτη Έντγκαρ Ταμάγιο ο οποίος έχει προγραμματιστεί να εκτελεστεί στην πολιτεία του Τέξας. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε και τις δύο εφέσεις των συνηγόρων του 46χρονου θανατοποινίτη αφενός αυτή για την νοητική του υστέρηση και αφετέρου την αίτηση για την παραβίαση των προξενικών δικαιωμάτων.


Οι αρχές του Τέξας θα πρέπει να προχωρήσουν πλέον άμεσα στην εκτέλεσή του στο θάλαμο των θανατοποινιτών στη φυλακή Χάντσιβιλ στο νότιο Τέξας. «Ο κ. Ταμάγιο θα εκτελεστεί απόψε, παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το δικαίωμά του να λάβει βοήθεια από το προξενείο του είχε παραβιαστεί», δήλωσαν οι συνήγοροί του μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου .

«Αυτή η υπόθεση δεν είναι μόνο η περίπτωση ενός μεξικανού στην πτέρυγα των θανατοποινιτών. Η εκτέλεση του κ.Ταμάγιο παραβιάζει τις δεσμεύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, απειλεί τα συμφέροντά τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανών πολιτών στο εξωτερικό», ανέφεραν επίσης οι δικηγόροι.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει διπλωματική διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού με την μεξικανική κυβέρνηση να έχει ζητήσει από τις αρχές της πολιτείας του Τέξας να σταματήσουν την εκτέλεση, λέγοντας ότι η εφαρμογή της θανατικής ποινής στην περίπτωση αυτή θα παραβίαζε τις διεθνείς συνθήκες.

Ο θανατοποινίτης καταδικάστηκε για τη δολοφονία ενός 24χρονου αστυνομικού του Γκάι Γκάντις το 1994 στο Χιούστον. Ο αστυνομικός είχε συλλάβει τον Ταμάγιο ως ύποπτο για ληστεία. Ενώ ήταν με χειροπέδες στο αυτοκίνητο της αστυνομίας, ο μεξικανός τράβηξε ένα πιστόλι που είχε περάσει απαρατήρητο από τον αστυνομικό και πυροβόλησε τον νεαρό τρεις φορές στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Κατόπιν ανοίξει ένα παράθυρο και έτρεξε μακριά από το αυτοκίνητο, αλλά συνελήφθη και πάλι λίγα τετράγωνα μακριά από τη σκηνή του φονικού.

Κατά τη σύλληψή του και την απαγγελία των κατηγοριών οι αμερικανικές αρχές είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τα προξενικά του δικαιώματά κατά παράβαση της Σύμβασης της Βιέννης του 1963 , η οποία επικυρώθηκε από 175 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και ορίζει ότι κάθε αλλοδαπός πρέπει να ενημερώνεται και να λαμβάνει βοήθεια από τους εκπροσώπους του προξενείου του, αφού προηγουμένως ενημερωθεί για τα δικαιώματα αυτά.

Ο Ταρνάγιο μόλις που μιλούσε ή καταλάβαινε αγγλικά κατά τη σύλληψή του και καθώς έχει νοητική υστέρηση θα μπορούσε να γλιτώσει την ποινή του θανάτου αν είχε τη βοήθεια των προξενικών αρχών του Μεξικού, όπως υποστηρίζουν οι δικηγόροι του.