Ραδιενεργό ιώδιο στον υδροφόρο ορίζοντα της Φουκουσίμα

Η συγκέντρωση είναι 10.000 φορές πάνω από το όριο

Ραδιενεργό ιώδιο εντοπίστηκε στον υδροφόρο ορίζοντα, 15 μέτρα κάτω από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco.

Σε δείγμα νερού, που ελήφθη χθες κάτω από τον αντιδραστήρα 1, μετρήθηκε ποσότητα ραδιενεργού ιωδίου430 μπεκερέλ ανά κυβικό εκατοστό.

Το επίπεδο αυτό είναι «10.000 φορές ανώτερο» από τα επιτρεπτά όρια, σημείωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα υψηλό αριθμό» υπογράμμισε, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να αναθεωρηθεί.

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα ραδιενεργής ουσίας που ανιχεύονται στο νερό της θάλασσας έξω από το ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), που έχει υποστεί ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, μπορεί να σημαίνουν ότι διαρρέει συνεχώς ραδιενέργεια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιαπωνική Υπηρεσία Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας.

"Αυτή είναι μία πιθανότητα", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας Χιντεχίκο Νισιγιάμα σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε αν η μόλυνση της θάλασσας είναι συνεχής. Πρόσθεσε άλλωστε ότι οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η διαρροή.

Τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου στο θαλασσινό νερό στην περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο ήταν σήμερα 4.385 φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής.


Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν σκοπεύουν να επεκτείνουν άμεσα την ζώνη εκκένωσης των 20 χιλιομέτρων που έχει επιβληθεί γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αυξημένα σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο.

"Η ΙΑΕΑ μας ενημέρωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος ξεπερνούν τα προβλεπόμενα από την ίδια όρια και μας ζήτησε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες", δήλωσε ο Γιουκίο Εντάνο.

Όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα επέκτασης της ζώνης εκκένωσης ο Εντάνο απάντησε: "Δεν πιστεύω ότι συντρέχει άμεση ανάγκη για κάτι τέτοιο. Όμως το γεγονός ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στο έδαφος είναι αυξημένα μας οδηγεί αναπόφευκτα στην υπόθεση ότι μία μακροπρόθεσμη συγκέντρωση (ραδιενέργειας) μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία".

"Βάσει αυτού θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα επίπεδα ραδιενέργειας με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή και θα πάρουμε μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο", πρόσθεσε ο Εντάνο.

Η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει χθες ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας που ανιχνεύτηκαν σε ένα χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το Φουκουσίμα 1 ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.


Η ζώνη εκκένωσης γύρω από το Φουκουσίμα 1 παραμένει στα 20 χιλιόμετρα, όμως η ιαπωνική κυβέρνηση έχει συστήσει στους κατοίκους που ζουν σε ακτίνα 20 με 30 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο να φύγουν χωρίς όμως να το επιβάλλει, συμβουλεύοντάς τους πάντως να παραμένουν μέσα στα σπίτια τους.


Χθες συναγερμός σήμανε ξανά στη Φουκουσίμα, όταν εντοπίστηκε καπνός στο κτίριο όπου στεγάζεται η τουρμπίνα του αντιδραστήρα Νο1, αν και μια ώρα μετά ο καπνός έπαψε να είναι ορατός. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες, έναντι έξι του Νταϊτσί.

Η διαχειρίστρια του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα εταιρεία Tepco ανακοίνωσε χθες ότι οι τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού που αντιμετωπίζουν προβλήματα θα παροπλισθούν και θα αποξηλωθούν.


Ο πρόεδρος της Tepco Τσουνεχίσα Κατσουμάτα εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πρόκληση ενόχλησης στην κοινωνία από τις πυρκαγιές, τις εκρήξεις και τη διαρροή ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό.

Ο Κατσουμάτα δήλωσε ότι λυπάται πολύ ειδικά για τους ανθρώπους που κατοικούν στην περιοχή που ήλθαν αντιμέτωποι με μία πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού ορισμένοι χρειάσθηκε να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και άλλοι να απομακρυνθούν και δεσμεύθηκε για την αποζημίωση όσων έχουν υποστεί βλάβη από τη διαρροή ραδιενέργειας.

Μονάδα Πεζοναυτών, ειδικευμένων σε πυρηνικές καταστροφές θα αναχωρήσει σήμερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες με προορισμό την Ιαπωνία για να βοηθήσει τις αρχές να διαχειριστούν την κρίση που προέκυψε μετά το πυρηνικό δυστύχημα.

Οι 155 Πεζοναύτες που ανήκουν στην «Μονάδα Αντιμετώπισης Χημικού ή Βιολογικού Ατυχήματος» (CBIRF) με βάση το Μέριλαντ θα φτάσουν στην Ιαπωνία την Παρασκευή.

Η ομάδα αυτή, εκπαιδευμένη να εντοπίζει χημικούς παράγοντες, να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας καθώς και στην απολύμανση ατόμων από τη ραδιενέργεια, δεν θα συμμετάσχει στις προσπάθειες σταθεροποίησης των αντιδραστήρων του εργοστασίου της Φουκουσίμα.


Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν έχουν την άδεια να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 80 χιλιομέτρων το πυρηνικό εργοστάσιο.

 

Video 1

Ραδιενεργό ιώδιο στον υδροφόρο ορίζοντα της Φουκουσίμα