ΚΟΣΜΟΣ

'Εληξε ο συναγερμός στο Σέλαφιντ-Δεν υπάρχει κίνδυνος από ραδιενέργεια

'Εληξε ο συναγερμός στο Σέλαφιντ-Δεν υπάρχει κίνδυνος από ραδιενέργεια

Συναγερμός έχει σημάνει από το πρωϊ στη Μ. Βρετανία με τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας στον σταθμό επεξεργασίας εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του Σέλαφιλντ.

Ωστόσο, πριν από λίγο αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το κοινό και για τους εργαζόμενους από τα αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας που καταγράφηκαν στο εσωτερικό του.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία πυρηνικού συμβάντος. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό ή το κοινό. Ολα τα μέτρα λαμβάνονται για προληπτικούς λόγους» γράφει μήνυμα της διοίκησης του σταθμού του Σέλαφιλντ στο Twitter .

Ταυτόχρονα, η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας τόνισε ότι παρακολουθεί την κατάσταση στον σταθμό του Σέλαφιλντ και είναι ικανοποιημένη για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων.

Η Αρχή Παροπλισμού Πυρηνικών Εγκαταστάσεων της Βρετανίας πρόσθεσε βέβαια ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει γνωστό εάν μία διαρροή ευθύνεται για την αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στο σταθμό επεξεργασίας εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου του Σέλαφιλντ.

"Είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι υπάρχει διαρροή", δήλωσε ο Μπιλ Χάμιλτον, εκπρόσωπος της Αρχής. "Ο,τι γίνεται είναι προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κίνδυνος για το προσωπικό, τις κοινότητες και την πανίδα και την χλωρίδα της περιοχής. Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται η ραδιενέργεια".

Το ιστορικό

Ο βρετανικός σταθμός επεξεργασίας εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων του Σέλαφιλντ ανακοίνωσε νωρίς το πρωί, ότι ένας από τους εσωτερικούς μετρητές ανίχνευσε υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας και ότι ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, αλλά με μειωμένο προσωπικό.

Ο σταθμός του Σέλαφιλντ βρίσκεται στη βορειο-δυτική Αγγλία και δεν παράγει πλέον ηλεκτρική από πυρηνική ενέργεια, αλλά ασχολείται με την επεξεργασία του εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου. Βρίσκεται σε διαδικασία παροπλισμού και αποσυναρμολόγησης. Η διαχείρισή του ανήκει στην βρετανική εταιρεία Amec, τον γαλλικό όμιλο Areva και την αμερικανική εταιρεία URS.