ΚΟΣΜΟΣ

Ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Ουκρανία

Ανοικτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανουκόβιτς είναι έτοιμος να προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, εάν αυτή η εξέλιξη απομείνει ως μοναδική δημοκρατική διέξοδος επίλυσης της πολιτικής κρίσης στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου στην ουκρανική Βουλή Γιούρι Μιροσνιτσένκο σε μεταμεσονύκτια τηλεοπτική εκπομπή του ουκρανικού δικτύου ΙCTV.


Κατά τον Μιροσνιτσένκο ο Γιανουκόβιτς έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν οι πολιτικοί δεν κατορθώσουν άμεσα να συμφωνήσουν, τότε μοναδικός δημοκρατικός τρόπος επίλυσης της κρίσης είναι οι πρόωρες εκλογές, διευκρινίζοντας ότι λόγος γίνεται για έκτακτη αναθεώρηση του Συντάγματος και προκήρυξη βουλευτικών και προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ουκρανού προέδρου στη Βουλή οποιοδήποτε βίαιο σενάριο επίλυσης της κρίσης δεν εξετάζεται, ούτε λόγος μπορεί να γίνει για κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Ο πρόεδρος είπε, κατά τον Μιροσνιτσένκο, για το θέμα ότι «έχουμε όλες τις δυνατότητες με βίαιο τρόπο να απελευθερώσουμε τα διοικητικά κτίρια, ακόμη και την Πλατεία της Ανεξαρτησίας, αλλά δεν πρόκειται ποτέ να το πράξω αυτό».

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν στο Κίεβο, όπου καταφθάνει και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον, οι διαβουλεύσεις μεταξύ προεδρίας της χώρας και αντιπολίτευσης με αντικείμενο το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και τους όρους λειτουργίας της στη θέση της παραιτηθείσας από 28 Ιανουαρίου, που ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά της υπό τον αντιπρόεδρό της Σεργκέι Αρμπούζοφ.