ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις τηλεοπτικών δικτύων

Λιβύη: Ένοπλοι επιτέθηκαν σε εγκαταστάσεις τηλεοπτικών δικτύων

Ομάδες ενόπλων επιτέθηκαν εναντίον των κτιρίων όπου στεγάζονται οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί αλ Αχαράρ και Ούλα στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές, είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και δημοσιογράφοι.


«Η έδρα του δικτύου Libya al-Ahrar στη Βεγγάζη έγινε στόχος χθες το βράδυ μιας ένοπλης επίθεσης από αγνώστους» δήλωσε ο Μαχμούντ Σάμαμ, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του δικτύου.

«Ομάδα ενόπλων πέταξε μια βόμβα μολότοφ εναντίον των εγκαταστάσεων του δικτύου, πυρπόλησε ένα όχημα δορυφορικών μεταδόσεων και πυροβόλησε πολλές φορές εναντίον της έδρας του δικτύου» επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Χαντίτζα αλ Αμάμι, μία δημοσιογράφος του αλ Αχαράρ, η οποία είχε επιβιώσει τον περασμένο Αύγουστο από μία δολοφονική επίθεση εναντίον της στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δικτύου, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πληροφοριών μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, «από την επίθεση δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του προσωπικού».

Από την άλλη «ομάδες ενόπλων προχώρησαν σε βανδαλισμούς στην έδρα του δικτύου Libya Oula» σύμφωνα με μια πηγή ασφαλείας.

Την Τρίτη ο Μοχάμεντ αλ Σαρίτ, ένας δημοσιογράφος του δικτύου Αλ Ασέμα, που μεταδίδει το πρόγραμμά του από την Τρίπολη, απήχθη και κρατήθηκε αιχμάλωτος για πολλές ώρες από αγνώστους.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο διευθυντής και ιδιοκτήτης ενός ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού δολοφονήθηκε από αγνώστους υπό συνθήκες που μέχρι σήμερα παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα έχουν πολλάκις καταγγείλει τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται εναντίον των δημοσιογράφων στη Λιβύη, καλώντας τις αρχές να τους προστατέψουν.