ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης στη Σομαλία

Γερμανία: Ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικής δύναμης στη Σομαλία

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει την αποστολή μιας γερμανικής στρατιωτικής δύναμης στο Μογκαντίσου, την πρωτεύουσας της Σομαλίας, σε εκπαιδευτικό ρόλο, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός της, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύει το περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος του που κυκλοφορεί αύριο.


Μια σύνοδος των κρατών που έχουν αναπτύξει δυνάμεις στη χώρα αυτή, μεγάλο τμήμα της οποίας ελέγχεται από την οργάνωση αλ Σεμπάαμπ των ισλαμιστών ανταρτών, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα, αναμένεται να καθορίσει τις επόμενες εβδομάδες τις ακριβείς ανάγκες σε προσωπικό, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το ειδησεογραφικό περιοδικό Σπίγκελ αναφέρει ότι το Βερολίνο εξετάζει εδώ και μερικές εβδομάδες τη συμμετοχή του στην δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σομαλία και ότι οι πρώτοι Γερμανοί στρατιωτικοί θα μπορούσαν να αρχίσουν μια αποστολή εκπαιδευτικού χαρακτήρα τον Απρίλιο.

Η Γερμανία λάμβανε μέρος από τα τέλη του 2013 στην εκπαίδευση Σομαλών στρατιωτικών στο έδαφος της Ουγκάντας, αλλά δεν προχώρησε στην μετακίνηση της αποστολής αυτής στη Σομαλία για λόγους ασφαλείας, εξήγησε το περιοδικό.

Η δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης στο Σομαλία, η AMISOM, είχε εκδιώξει τους μαχητές της αλ Σεμπάαμπ από τη σομαλική πρωτεύουσα τον Αύγουστο του 2011, συμβάλλοντας στο να αποδυναμωθούν οι αντάρτες, οι οποίοι έκτοτε έχουν υποστεί μια σειρά ήττες. Μ΄όλα ταύτα, οι αντικυβερνητικοί μαχητές συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις στην επαρχία.

Η υπουργός Αμύνης της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντεν Λάιεν, είχε ανακοινώσει στα τέλη του Ιανουαρίου ότι το Βερολίνο θα αυξήσει τη συμμετοχή των δυνάμεών του στις διεθνείς στρατιωτικές αποστολές στην Αφρική. Είχε κάνει λόγο για την ενίσχυση με εκπαιδευτές της αποστολής στο Μαλί, καθώς και την παροχή υποστήριξης στη γαλλική επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.