Τουρκία: Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών μπροστά από το κοινοβούλιο

Τουρκία: Δακρυγόνα κατά διαδηλωτών μπροστά από το κοινοβούλιο

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι πορεύονταν προς το κτήριο του κοινοβουλίου στην Άγκυρα, για να ζητήσουν την απελευθέρωση αξιωματικών καταδικασμένων για συνωμοσία κατά της κυβέρνησης, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.


Οι δυνάμεις καταστολής επενέβησαν με δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να απωθήσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας έπειτα από έκκληση πολλών ενώσεων και στη συνέχεια άρχισαν να κατευθύνονται προς το κτήριο του κοινοβουλίου, διευκρίνισε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan και το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελευθερία στους πατριώτες» και «Όχι στη συνωμοσία» ήταν τα συνθήματα που φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κατήγγελλαν την τύχη που επιφυλάχθηκε σε πολλές εκατοντάδες αξιωματικούς, απόστρατους ή εν ενεργεία, μεταξύ των οποίων ένας πρώην αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στους οποίους επιβλήθηκαν το 2012 και το 2013 πολύ βαριές ποινές κάθειρξης σε δύο πολύκροτες υποθέσεις συνωμοσίας.

Καθώς έχει εμπλακεί σ' ένα χωρίς προηγούμενο σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο ξέσπασε στα μέσα Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έτεινε το χέρι προς τον στρατό ανακοινώνοντας πως τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής νέας δίκης για τους συγκεκριμένους στρατιωτικούς.
Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ζήτησε επίσης την αναθεώρηση των δύο βασικών δικών, υποστηρίζοντας ότι οι αποδείξεις σε βάρος των ανδρών του ήταν κατασκευασμένες.