ΚΟΣΜΟΣ

Κορέα: Επανένωση οικογενειών έπειτα από 60 χρόνια

Κορέα: Επανένωση οικογενειών έπειτα από 60 χρόνια

Τουλάχιστον εκατό ηλικιωμένοι Νοτιοκορεάτες, αρκετοί μεταξύ αυτών με εύθραυστη υγεία και σε αναπηρικά καροτσάκια, μετέβησαν σήμερα στη Βόρεια Κορέα για να συναντήσουν συγγενείς τους που δεν είχαν ξαναδεί μετά τον πόλεμο, πριν από δεκαετίες.


Η πρώτη συνάντηση κορεατικών οικογενειών που χώρισε ο πόλεμος (1950-1953) έπειτα από το 2010, άρχισε γύρω στις 15:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) με μια απλή τελετή σε μεγάλη αίθουσα στο όρος Κουμγκάνγκ, ανακοίνωσε το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης.

Δέκα πούλμαν συνοδεία αυτοκινήτων της αστυνομίας είχαν αναχωρήσει από το λιμάνι Σόκτσο της ανατολικής Νότιας Κορέας, μερικές ώρες νωρίτερα για να περάσουν τα σύνορα που απέχουν 50 χιλιόμετρα από το σημείο αυτό.

Δύο ηλικιωμένες έκαναν το ταξίδι με ασθενοφόρο ενώ πολλοί Νοτιοκορεάτες κινούνται εκεί με αναπηρικό καροτσάκι.

Αφού πέρασαν την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, μια λωρίδα γης μήκους 248 χλμ. και πλάτους τεσσάρων που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, η αυτοκινητοπομπή διέσχισε άλλα 39 χλμ. για να φθάσει στο όρος Κουμγκάνγκ.

Εκεί, οι Νοτιοκορεάτες συνάντησαν για μερικές ημέρες, σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης και δάκρυα στα μάτια 180 βορειοκορεάτες συγγενείς τους για τους οποίους δεν είχαν καμιά είδηση εδώ και τουλάχιστον μισό αιώνα. Ορισμένοι εξ αυτών δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν πλέον τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

"Νομίζω πως αν δω το πρόσωπό της, δεν θα το πιστεύω", είπε ο Κιμ Ντονγκ-Μπιν, 81 ετών, μερικές ώρες πριν συναντήσει τη μεγαλύτερη αδελφή του.
"Αναρωτιέμαι αν θα μπορέσω να τον αναγνωρίσω αμέσως. Έχει περάσει τόσο καιρός", είπε αυτή από την πλευρά της.

Την Κυριακή 88 Βορειοκορεάτες θα συναντηθούν με 361 συγγενείς τους που ήρθαν από τον νότο για μια δεύτερη συνάντηση έως την Τρίτη.

Οι συναντήσεις αυτές —οι πρώτες από το 2010— πραγματοποιούνται ύστερα από διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Σεούλ και της Πιονγκγιάνγκ.