ΚΟΣΜΟΣ

Τρόμος στην Ουκρανία – Ρωσικά τανκς στη Σεβαστούπολη (vid)

Τρόμος στην Ουκρανία – Ρωσικά τανκς στη Σεβαστούπολη (vid)

Δύο τεθωρακισμένα στάθμευσαν στη Σεβαστούπολη, τη φιλορωσική πόλη στα νότια της Ουκρανίας όπου περίπου 500 διαδηλωτές υπερασπίστηκαν θερμά την υποψηφιότητα ενός Ρώσου πολίτη για την θέση του δημάρχου της πόλης.

Ένα άρμα μάχης είναι ορατό στην περιοχή όπου βρίσκεται η ναυτική βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ένα άλλο στον περίβολο του πολιτιστικού κέντρου «Οίκος της Μόσχας», στο κέντρο της πόλης, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως ανακοινώθηκε από τις νέες Αρχές του Κιέβου, ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε χθες σύσκεψη των αρχών ασφαλείας, όπου συζητήθηκε η λήψη μέτρων ώστε «να μην επιτραπούν οποιεσδήποτε αποσχιστικές τάσεις» και «να τιμωρηθούν οι υποκινητές τους». Αμέσως μετά την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Χερσόνησο της Κριμαίας, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις ακτιβιστές ξήλωσαν τις ουκρανικές σημαίες και τις αντικατέστησαν με ρωσικές, ενώ ήδη συγκροτούνται πολιτοφυλακές εθελοντών σε μια επίδειξη δύναμης προς το Κίεβο.

Την ανησυχία ενίσχυσε η χθεσινή επίσκεψη στην περιοχή του Ρώσου βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τις σχέσεις της Ρωσίας με τις άλλες πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Ο Σλούτσκι συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές και ακτιβιστές στην πρωτεύουσα της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, Συμφερόπολη, όπου διεμήνυσε ότι η χώρα του θα προστατεύσει τους Ρώσους της περιοχής εφόσον η ζωή τους απειληθεί.

Αντίθετα, μηνύματα έστελνε, περίπου την ίδια ώρα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ από τη Μόσχα. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι για τη Ρωσία «αποτελεί θέση αρχής η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας» και προσέθεσε: «Ενδιαφερόμαστε να αποτελεί η Ουκρανία μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με όλη τη σημασία της λέξης».