ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Επέτειος υπό τη σκιά νέου εμφυλίου

Λιβύη: Επέτειος υπό τη σκιά νέου εμφυλίου

Τρία χρόνια συμπληρώθηκαν από την εξέγερση στη Λιβύη και την ανατροπή του Μ. Καντάφι.

Οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο έχουν εξανεμιστεί. Οι συγκρούσεις μεταξύ των παραστρατιωτικών είναι καθημερινές.

Η 17η Φεβρουαρίου είναι μέρα γιορτής για τη Λιβύη. Είναι η επέτειος της εξέγερσης κατά του Μουαμάρ Καντάφι που οδήγησε τελικά στην ανατροπή του και την δρομολόγηση εκδημοκρατισμού της χώρας. Όμως πολλοί Λίβυοι δεν είχαν κανένα λόγο για πανηγυρισμούς. Το χέρι του νόμου εξακολουθεί να μην φθάνει στις παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ τα σχέδια για έναν πολιτικό οδικό χάρτη παραμένουν στα χαρτιά. Και σαν να μην έφθανε αυτό εδώ και μέρες διαδηλωτές ζητούν τη διάλυση του κοινοβουλίου κατηγορώντας τους βουλευτές για ανικανότητα και κατάχρηση εξουσίας.

Η επέτειος στις 17 Φεβρουαρίου γιορτάστηκε με σημαιοστολισμό των κεντρικών δρόμων της Τρίπολης και με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα. Επί ώρες ο κόσμος πανηγύριζε στην πλατεία των Μαρτύρων. Ένας από τους παραβρισκόμενους έλεγε ωστόσο με πικρία: «Σε μερικές ώρες η γιορτή τελειώνει και όλοι θα επιστρέψουν στα προβλήματά τους».

Ρόλο-κλεδί έχουν ακόμα οι παραστρατιωτικοί

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Ποτέ η πολιτική κρίση στην Λιβύη δεν ήταν τόσο βαθιά όσο σήμερα. Στο κοινοβούλιο, την Εθνική Συνέλευση, που εξελέγη το 2012 δύο πολιτικά στρατόπεδα μάχονται το ένα το άλλο. Από τη μια πλευρά βρίσκονται Ισλαμιστές και Επαναστάτες, που ζητούν περισσότερη επιρροή για τη θρησκεία και τις ιδέες τους και από την άλλη οι Φιλελεύθεροι και Εθνικιστές, που ζητούν τη διατήρηση του status quo καθώς και περιορισμό της επιρροής των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Ο διχασμός των δύο στρατοπέδων ξεκίνησε από τον λεγόμενο «νόμο αποκλεισμού» με τον οποίο αποκλείονται από την πολιτική ζωή όσοι κατείχαν αξιώματα στο καθεστώς Καντάφι. Ας σημειωθεί ότι το νόμο αυτόν τον επέβαλαν επαναστατικές παραστρατιωτικές ομάδες στις αρχές του 2013 αποκλείοντας το κτίριο του κοινοβουλίου.

Η αντιπαράθεση των πολιτικών στρατοπέδων δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο την πολιτική σταθερότητα, αλλά και την κοινωνική συνοχή της χώρας. Κύριος λόγος είναι η διαπλοκή των πολιτικών με τους παραστρατιωτικούς. Και οι δύο παρατάξεις χρησιμοποιούν τις συμμαχίες τους με τους παραστρατιωτικούς για να επιτύχουν πολιτικούς στόχους. Πολιτικοί παρατηρητές προειδοποιούν μάλιστα πως αν δεν «τα βρουν» τα δύο πολιτικά στρατόπεδα υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ανοιχτή ένοπλη σύγκρουση μεταξύ παραστρατιωτικών στους δρόμους της Τρίπολης.

ΠΗΓΗ DW