ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Τα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για 45 μέρες

Βουλγαρία: Τα αποθέματα φυσικού αερίου επαρκούν για 45 μέρες

Οι οικιακοί χρήστες, οι εταιρείες τηλεθέρμανσης, τα νοσοκομεία και οι επιχειρήσεις της Βουλγαρίας, με αδιάλειπτο κύκλο παραγωγής, που δεν έχουν τη δυνατότητα να στραφούν σε εναλλακτικό καύσιμο, μπορούν να υπολογίζουν στην τροφοδότησή τους με φυσικό αέριο για τουλάχιστον 45 ημέρες, ακόμη και εάν ο εφοδιασμός από τη Ρωσία σταματήσει, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της κρατικής επιχείρησης διαχείρισης του βουλγαρικού εθνικού δικτύου φυσικού αερίου "Bulgartransgaz", Εβγκένι Ποπόφ, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με την Εθνική Επιτροπή Ενέργειας.


Ο κ. Ποπόφ διευκρίνισε ότι έχουν εκπονηθεί δύο σενάρια, ένα για 30% και ένα για 50% περικοπή των προμηθειών και ακόμη και στην επαλήθευση της δυσμενέστερης εκδοχής, οι κρίσιμοι χρήστες θα λαμβάνουν 1.282.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως

Η Βουλγαρία υπολογίζει σε 665.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως από το δικό της πεδίο φυσικού αερίου στο Γαλατά, σε 3 εκατ. κυβικά μέτρα από τον αγωγό διασύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου της Ελλάδας και σε 3 εκατ. κυβικά μέτρα από την υπόγεια αποθήκη συμπιεσμένου φυσικού αερίου "Τσίρεν", στη βορειοδυτική Βουλγαρία, η οποία διαθέτει αποθέματα αρκετά για συνεχή εφοδιασμό 30-45 ημερών.

Στις εγκαταστάσεις του "Τσίρεν" υπάρχουν αυτή τη στιγμή 192 κ.μ. φυσικού αερίου. Η άντληση από την πηγή αυτή έχει ανασταλεί από τις 10 Μαρτίου και το φυσικό αέριο που αντλείται κρατείται στις εγκαταστάσεις και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας μεταφοράς φυσικού αερίου "Bulgargaz", Αλεξάντερ Πετρόφ, οι ποσότητες στο αποθετήριο αναμένεται να φθάσουν τα 202 εκατ. κυβικά μέτρα μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Κατά τους ψυχρότερους μήνες, η ημερήσια κατανάλωση φυσικού αερίου στη Βουλγαρία κυμαίνεται μεταξύ 10 και 14 εκατ. κυβικών μέτρων, εκ των οποίων τα 4 εκατ. κ.μ. αντλούνται από τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεθέρμανσης της χώρας, στη Σόφια.

Ο κ. Ποπόφ, εξάλλου, διευκρίνισε ότι η κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης με το δίκτυο φυσικού αερίου της Ρουμανίας καθυστέρησε λόγω των αρχαιολογικών ευρημάτων κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και αργότερα λόγω της κατάρρευσης της διαδρομής κάτω από τον ποταμό Δούναβη.