ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Οι «Αδερφοί Μουσουλμάνοι» πίσω από την επίθεση στο λεωφορείο

Αίγυπτος: Οι «Αδερφοί Μουσουλμάνοι» πίσω από την επίθεση στο λεωφορείο

Ο στρατός της Αιγύπτου επέρριψε στους Αδελφούς Μουσουλμάνους την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον ενός λεωφορείου των ένοπλων δυνάμεων σε ανατολικό προάστιο του Καΐρου, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις νωρίτερα σήμερα.


Η υποστηριζόμενη από το στρατό κυβέρνηση έχει ανακηρύξει από το Δεκέμβριο του 2013 τρομοκρατική οργάνωση την Αδελφότητα, από τις τάξεις της οποίας προέρχεται ο ανατραπείς τέως πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Μια οργάνωση οπαδών του ιερού πολέμου που εμπνέεται από την αλ Κάιντα και δρα κυρίως στο Σινά, η Άνσαρ Μπέιτ αλ Μάκντις, έχει πάντως αναλάβει την ευθύνη για την πλειονότητα των επιθέσεων εναντίον του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας τους τελευταίους μήνες.

Αφού ο στρατός ανέτρεψε την 3η Ιουλίου 2013 τον Μόρσι, τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας, περίπου 1400 διαδηλωτές που τον υποστήριζαν έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ χιλιάδες ισλαμιστές, Αδελφοί Μουσουλμάνοι στην συντριπτική τους πλειονότητα, έχουν συλληφθεί και ηγετικά τους στελέχη δικάζονται με διάφορες κατηγορίες.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου ο οποίος ανάρτησε σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, «ένοπλοι μασκοφόροι άνδρες που ανήκουν στην τρομοκρατική Αδελφότητα στοχοθέτησαν ένα λεωφορείο των ένοπλων δυνάμεων. . . (γεγονός) το οποίο οδήγησε στο να γίνει μάρτυρας ο υπαξιωματικός Γιούσρι Μαχμούντ Μοχάμεντ Χάσαν».