ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Επικρίνουν την υποψηφιότητα του αλ-Σίσι οπαδοί του Μόρσι

Αίγυπτος: Επικρίνουν την υποψηφιότητα του αλ-Σίσι οπαδοί του Μόρσι

Μια συμμαχία Ισλαμιστών που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, είπε την Πέμπτη ότι «οι μάσκες έπεσαν» μετά την ανακοίνωση του αρχηγού του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές με στόχο την προεδρία.


«Η μάσκα έπεσε από το πρόσωπο του άνδρα ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος, με τη συνεργασία των εχθρών της Αιγύπτου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συμμαχία Υποστήριξης της Νομιμότητας. «Τώρα στέκεται υποψήφιος με τα χέρια του βουτηγμένα στο αίμα χιλιάδων αθώων Αιγυπτίων».

Ο αλ-Σίσι, ο οποίος όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων, θεωρείται πρωτεργάτης του πραξικοπήματος που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Μόρσι, παραιτήθηκε την Τετάρτη από υπουργός Άμυνας και ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στις επερχόμενες εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Μάιο.

Ο μόνος επίσημος αντίπαλος του αλ-Σίσι, ο αριστερός Χαμντίν Σαμπάχι, χαιρέτισε την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Άμυνας, γράφοντας στο Twitter: «Αγωνιζόμαστε για τη διεξαγωγή ειλικρινών, με διαφάνεια δημοκρατικών εκλογών που εξασφαλίζουν την ουδετερότητα του κράτους και την ελευθερία των πολιτών να επιλέξουν τον πρόεδρο που επιθυμούν».

Πιστεύεται ευρέως πως ο αλ-Σίσι θα αναδειχθεί ως ο νικητής των προεδρικών εκλογών, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την ανεξάρτητη εταιρεία δημοσκοπήσεων Baseera έδειξε ότι ο αλ-Σίσι βρίσκεται μπροστά με ποσοστό 51%. Περίπου το 45% των πολιτών εξακολουθεί να είναι αναποφάσιστο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ ο Σαμπάχι, ο οποίος ήρθε τρίτος με ποσοστό 20% στις εκλογές του 2012, κατέχει μέχρι στιγμής μόλις το 1% της πρόθεσης ψήφου.

Από την Ουάσινγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι αιγυπτιακές εκλογές «πρέπει να διεξαχθούν σε ένα κλίμα απαλλαγμένο από τον εκφοβισμό, όπου οι άνθρωποι μπορούν να αισθάνονται ότι έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της αρεσκείας τους».

Διαβάστε επίσης:
Ο επικεφαλής του αιγυπτιακού στρατού θα είναι υποψήφιος στις εκλογές