ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Αποπέμφθηκε ο υφυπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών

Τουρκία: Αποπέμφθηκε ο υφυπουργός Αμυντικών Βιομηχανιών

Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ απέπεμψε τον υφυπουργό Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας Μουράτ Μπαγιάρ, ο οποίoς είχε ταχθεί υπέρ της αγοράς πυραύλων εδάφους-αέρος από αμφιλεγόμενη κινεζική εταιρεία, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.


Οι λόγοι της αποπομπής του κ. Μπαγιάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εδώ και 10 χρόνια για τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, δεν έχουν διευκρινιστεί.
Τον Σεπτέμβριο η Άγκυρα είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς από την κινεζική εταιρεία CPMIEC έναντι 2,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η προτίμηση, ωστόσο, την οποία έδειξε η Τουρκία στη συγκεκριμένη εταιρεία, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ επειδή παρέδωσε οπλικά συστήματα στο Ιράν και τη Συρία, παραβιάζοντας το εμπάργκο, προκάλεσε οργή στους εταίρους της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία έδωσε στη συνέχεια περιθώριο στους ανταγωνιστές της κινεζικής εταιρείας - την αμερικανική Raytheon, τη ρωσική Rosoboronexport και τη γαλλοϊταλική Eurosan - να καταθέσουν τις προσφορές τους ως τις 31 Ιανουαρίου 2014.

Η τελική επιλογή της Τουρκίας θα ανακοινωθεί το καλοκαίρι.

Η ανακοίνωση της αντικατάστασης του κ. Μπαγιάρ γίνεται μία ημέρα μετά τη διαρροή στο διαδίκτυο των πρακτικών συνεδρίασης κατά την οποία ανώτατοι Τούρκοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.