ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες κατά της παράνομης μετανάστευσης

Ευρωπαίοι και Αφρικανοί ηγέτες κατά της παράνομης μετανάστευσης

Οι περίπου 80 ευρωπαίοι και αφρικανοί ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αφρικής στις Βρυξέλλες συμφώνησαν σήμερα να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση.


Σε ένα «σχέδιο δράσης» με ορίζοντα το 2017, οι συμμετέχοντες στην 4η Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής «δεσμεύθηκαν να καταπολεμήσουν την παράνομη μετανάστευση προωθώντας την αποτελεσματική και ολοκληρωμένη συνεργασία ώστε να αποφευχθούν οι δραματικές συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης και να προστατευθεί η ζωή των μεταναστών».

«Πρόκειται για μια πραγματική πρόοδο, μια πολύ σημαντική ανακοίνωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν φαν Ρομπάι.
Η τελευταία σύνοδος ΕΕ-Αφρικής, που είχε πραγματοποιηθεί το 2010 στη Λιβύη, δεν είχε καταλήξει σε κάποια συμφωνία για το θέμα των μεταναστών.

Οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν επίσης «να εντείνουν τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν την εμπορία ανθρώπων» και να «ενισχύσουν τη διεθνή προστασία των αιτούντων άσυλο και των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας τους».

Σε αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που ζητούνται κυρίως από την αφρικανική πλευρά, το σχέδιο δράσης προβλέπει «την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της ανάπτυξης και των μεταναστεύσεων».

Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν να εντατικοποιήσουν «τις προσπάθειες να μειωθούν τα κόστη αποστολής χρημάτων» από τους μετανάστες προς τις χώρες καταγωγής τους και να «προωθήσουν τη νόμιμη μετανάστευση και την κινητικότητα».

Η συμφωνία αυτή «αναμένεται να αποτρέψει τραγωδίες όπως αυτή της Λαμπεντούζα», το ιταλικό νησί στα ανοικτά του οποίου πνίγηκαν εκατοντάδες μετανάστες τον Οκτώβριο του 2013, σημείωσε ο Ρομπάι.

Ο επαναπροσανατολισμός της αναπτυξιακής βοήθειας της ΕΕ υπέρ της εκπαίδευσης και της εργασίας των νέων —το 65% του πληθυσμού της Αφρικής είναι μικρότερο των 35 ετών— έχει επίσης στόχο να περιορίσει την εισροή μεταναστών στην Ευρώπη.

«Αν επικεντρωθούμε στην εκπαίδευση των πληθυσμών, επενδύσουμε σε αυτούς, δεν θα έχουν λόγο να έρθουν μέσω της Λαμπεντούζα, θα έρθουν με αεροπλάνα και θα είναι ευπρόσδεκτη», υπογράμμισε η πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Ενκοσαζάνα Ντλαμίνι-Ζούμα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο κλείσιμο της συνόδου.

Διαβάστε επίσης: Υπερψηφίστηκε επί της αρχής ο μεταναστευτικός κώδικας