ΚΟΣΜΟΣ

Ουδέτερη στο θέμα της Ουκρανίας η Σερβία

Ουδέτερη στο θέμα της Ουκρανίας η Σερβία

Την απόφαση της Σερβίας για τήρηση ουδέτερης στάσης στο θέμα της Ουκρανίας, επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, σε συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρέσβη στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Τσεπούριν.

"Η ειλικρινής και προσηλωμένη φιλία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και ο προσωπικός μου σεβασμός προς τον πρόεδρο Πούτιν παραμένουν αδιαμφισβήτητα" δήλωσε ο κ. Νίκολιτς και εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο μέσω διαλόγου και συμβιβασμού.

Η Ρωσία υιοθέτησε αποφασιστική στάση να προστατεύσει τους συμπολίτες της και το συμφέρον της και θεωρώ ότι πρέπει να παραμείνει στην πορεία της επίλυσης του προβλήματος με διπλωματικά μέσα και με διάλογο, εκτίμησε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο κ. Τσεπούριν είπε, από την πλευρά του, ότι η Ρωσία εκτιμά τη θέση αρχής της Σερβίας και μετέφερε μήνυμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον Σέρβο ομόλογό του, στο οποίο επισημαίνεται η δύσκολη οικονομική κατάσταση στην Ουκρανία.

Απευθύνεται δε, έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους να διεξάγουν επείγουσες διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών και Ενέργειας, ώστε να συμφωνηθούν μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ουκρανίας και να διασφαλιστεί η προμήθεια και διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.