Αναβρασμός στην Ινδία

Περίπου 200 χιλιάδες άνδρες των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Ινδία εν αναμονή της απόφασης του

Περίπου 200 χιλιάδες άνδρες των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη βόρεια Ινδία εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου για την κυριότητα ιερής τοποθεσίας στην Αγιοντίγια που διεκδικείται από ινδουιστές και μουσουλμάνους.


Οι αρχές έχουν ήδη συλλάβει περισσότερους από 10 χιλιάδες ανθρώπους προκειμένου να αποτρέψουν τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις. Ελικόπτερα πετούν διαρκώς πάνω από την πόλη, ενώ οι αρχές προβαίνουν σε σωματικούς ελέγχους όσων θεωρούν ότι κινούνται ύποπτα. Η αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα έχει μπλοκαριστεί προσωρινά.


Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμόχαν Σινχ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν το νόμο.


Στην Αγιοντίγια οι ινδουιστές διεκδικούν το σημείο όπου βρίσκεται το μουσουλμανικό τέμενος του 16ου αιώνα Μπάμπρι, καθώς πιστεύουν ότι εκεί είναι η γενέτειρα του θεού τους Ραμ. Το 1992 σε ταραχές που ξέσπασαν με αφορμή το διαφιλονικούμενο σημείο κόστισε τη ζωή σε δύο χιλιάδες ανθρώπους και θεωρήθηκαν τα χειρότερα επεισόδια από την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947.