ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Η Δαμασκός περιορίζει το δικαίωμα ψήφου των Σύρων προσφύγων

Συρία: Η Δαμασκός περιορίζει το δικαίωμα ψήφου των Σύρων προσφύγων

Οι συριακές αρχές επέβαλαν περιορισμούς όσον αφορά το δικαίωμα ψήφου των Σύρων προσφύγων στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 3η Ιουνίου, ανακοινώνοντας ότι έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στη διαδικασία μόνον όσοι διέσχισαν νόμιμα τα σύνορα για να μεταβούν σε κάποια γειτονική χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής της χώρας.


Σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η εφημερίδα Αλ Ουάταν —που πρόσκειται στο καθεστώς—, ο Χισάμ Σάαρ διεμήνυσε πως «οι Σύροι που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία με παράνομο τρόπο δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις χώρες υποδοχής» τους.

Όμως «ο εκλογικός νόμος επιτρέπει στους Σύρους που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν, εφόσον η διαμονή τους είναι νόμιμη» προσέθεσε ο ίδιος.
Από το 1 εκατομμύριο και πλέον πρόσφυγες, σχεδόν το 88% έχουν διέλθει νόμιμα από τη Μασνάα, το μεθοριακό πέρασμα με το Λίβανο, και μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Αν και το ίδιο ισχύει για την Ιορδανία, εξαιρείται η πλειονότητα των προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με τον Σάαρ, «η συριακή επικράτεια είναι ανοικτή σε κάθε πολίτη της Συρίας που θα επιθυμούσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ειδικά σε εκείνους που διαμένουν στις γειτονικές χώρες».

Η αντιπολίτευση και χώρες της Δύσης έχουν ήδη χαρακτηρίσει «φάρσα» τις εκλογές αυτές, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν στην επανεκλογή του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ, την ώρα που η σύρραξη στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 150.000 και πλέον ανθρώπους, ενώ πάνω από 9 εκατομμύρια Σύροι είναι πλέον πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Η εκλογική επιτροπή της Συρίας υποσχέθηκε βρει «ικανοποιητικές λύσεις» για τους πολίτες που κατοικούν στις περιοχές που πλήττονται από τη βία ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Συρία: «Νεκρό γράμμα» η έκκληση του ΟΗΕ για ανθρωπιστική βοήθεια