Τουρκία: Δικαστική έρευνα για τον εχθρό του Ερντογάν

Τουρκία: Δικαστική έρευνα για τον εχθρό του Ερντογάν

Δικαστική έρευνα, με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο εδώ και μήνες κατηγορεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι βρίσκεται πίσω από μια συνωμοσία εναντίον του, ξεκίνησε ο εισαγγελέας της Άγκυρας.

«Υπάρχουν εναντίον του σοβαρές κατηγορίες, κυρίως για κατασκοπεία. Μπορούμε να δούμε ότι εκείνοι (οι πιστοί του Γκιουλέν) συνιστούν ένα κράτος εν κράτει που κατάφερε να παρακολουθεί τις πλέον απόρρητες συναντήσεις της κυβέρνησης», εξήγησε ο υπουργός Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης, η έρευνα που ξεκίνησε από την εισαγγελία της πρωτεύουσας, αφορά κατηγορίες περί «απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης της Τουρκίας ή (απόπειρας) να εμποδιστεί ή να επηρεαστεί η καλή της πορεία», όπως και περί «σύστασης και συμμορίας και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης».

Χθες, ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη αυτής της δικαστικής έρευνας εναντίον του αντιπάλου του Φετουλάχ Γκιουλέν, ζητώντας την έκδοσή του από τις ΗΠΑ.

Μια νομική διαδικασία για την έκδοση του Γκιουλέν, οι υποστηρικτές του οποίου υπολογίζονται σε εκατομμύρια, θα είναι δυνατή μόνο εάν η Τουρκία εξέδιδε ένταλμα σύλληψης και παρουσίαζε αποδείξεις για την τέλεση εγκλήματος, σύμφωνα με ένα ειδικό σε νομικά θέματα.

Εισαγγελικοί λειτουργοί απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν σχετικά με τον Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμα:

Να βεβηλώσει την Αγία Σοφία ετοιμάζεται ο Ερντογάν