ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Ο ηγέτης των Τατάρων καλεί τη Δύση να μην ξεχάσει την Κριμαία

Ουκρανία: Ο ηγέτης των Τατάρων καλεί τη Δύση να μην ξεχάσει την Κριμαία

Καθώς σημειώνεται κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Ουκρανία, ο ηγέτης των Τατάρων της Κριμαίας κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχάσει αυτήν την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία «προσαρτήθηκε» στη Ρωσία το Μάρτιο.


«Είμαστε ανήσυχοι καθώς, με τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, η κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, μπροστά στην δυνητική απειλή οι ρωσικές δυνάμεις να εισβάλουν στην ανατολική μεθόριο της Ουκρανίας» υποστήριξε στη Βιέννη ο Μουσταφά Τζεμίλεφ, ο αρχηγός της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων της Κριμαίας.

«Εμείς θέλουμε να είμαστε μέρος του ουκρανικού έθνους, απορρίπτουμε αυτήν την προσάρτηση» τόνισε ο ίδιος.

«Ελπίζουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ξεχάσει τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας» προσέθεσε ο Τζεμίλεφ κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με δημοσιογράφους που οργάνωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία το Μάρτιο, μια απόφαση που καταδίκασε το Κίεβο και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, δόθηκε η επιλογή στον τοπικό πληθυσμό να επιλέξει τη ρωσική υπηκοότητα.

Οι Τάταροι, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 12% του πληθυσμού της χερσονήσου στη νότια Ουκρανία και στο σύνολό τους τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης του Κιέβου, εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, δήλωσε ο ηγέτης τους.

«Υπάρχει μια νέα τάση, να εκδιωχθούν εκτός της Κριμαίας οι Τάταροι της Κριμαίας που δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο Τζεμίλεφ είπε ακόμη πως δεν διακρίνει μέχρι στιγμής ενδείξεις γα την ενδεχόμενη διάλυση του κοινοβουλίου των Τατάρων, του Μετζλίς, όμως βρίσκεται σε επαγρύπνηση: «Μπορείτε να αναμένετε τα πάντα εκ μέρους των κατοχικών δυνάμεων»

Στον Τζεμίλεφ, Ουκρανό βουλευτή και μια προσωπικότητα με μεγάλο κύρος μεταξύ των Τατάρων, έχει απαγορευτεί η πρόσβαση στην Κριμαία από τις τοπικές αρχές.
Μια προσπάθειά του να μεταβεί στην περιοχή το Σαββατοκύριακο απέτυχε, ενώ είχε αποτέλεσμα να προκληθούν συγκρούσεις μεταξύ Τατάρων και των αρχών της Κριμαίας στα σύνορα.

Ο ίδιος διατρανώνει την πρόθεσή του να επιχειρήσει και πάλι να επιστρέψει στην χερσόνησο: «Δεν θα αφήσουμε τον κατακτητή ήσυχο», είπε.

Διαβάστε επίσης: Τι συμβολίζει η αποκατάσταση Ελλήνων της Κριμαίας