ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Τηρεί τις δεσμεύσεις για μείωση πυρηνικών αποθεμάτων

Ιράν: Τηρεί τις δεσμεύσεις για μείωση πυρηνικών αποθεμάτων

Σε σημαντική μείωση των πυρηνικών του αποθεμάτων έχει προχωρήσει το Ιράν, τηρώντας τις δεσμεύσεις που πήρε ενώπιον των «μεγάλεων δυνάμεων», όπως τονίζεται σε έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, για πρώτη φορά από το 2008 η Τεχεράνη παρείχε πληροφορίες που δίνουν απαντήσεις στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για τις στρατιωτικές διαστάσεις του πυρηνικού προγράμματός της.

Στην τριμηνιαία έκθεσή της η ΙΑΕΑ σημειώνει ότι το Ιράν της έδωσε πληροφορίες για τις δοκιμές που κάνει "για τη χρησιμοποίηση (σ.σ. για ειρηνικούς σκοπούς) συσκευών πυροδότησης" που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε πυρηνικές βόμβες. Από τον Ιανουάριο έχει επίσης προχωρήσει στη μείωση, κατά άνω του 80%, των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο αέριο ουρανίου.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης αυτής αναμένεται ότι θα τύχουν ευνοϊκής υποδοχής από τις έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Γερμανία) που προσπαθούν να διαπραγματευτούν μια συμφωνία με το Ιράν ώστε να τερματιστεί η μακρά αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η ΙΑΕΑ, η οποία παίζει κεντρικό ρόλο στην επαλήθευση ότι το Ιράν τηρεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο, αποσαφηνίζει στην έκθεσή της ότι μέχρι τώρα έχει κάνει όσα συμφωνήθηκαν για να περιορίσει το πρόγραμμά του.